Pàgines

dimecres, 29 de juny del 2022

Colmado La Luna.

El dia vint-i-tres d'abril vàrem celebrar la diada de Sant Jordi a Palma, primer enfilats a les terrasses de la catedral ( construïda entre els segles XIII i la dècada de 1.630 ) per apropar-nos després passejant pel barri jueu fins a l'Església Basílica de Sant Francesc. Al final de l'entrada us vaig explicar que faríem un petit periple per l'illa de Mallorca mirant i admirant el seu patrimoni. Avui comencem.


Deixem Palma per anar a la Serra de Tramuntana, concretament a la Plaça Constitució, centre de Sóller. El modernisme és el protagonista de diferents edificis sollerics. A la plaça de la Constitució hi ha la façana de l'església de Sant Bartomeu, el Banc de Sóller ( que actualment és una sucursal del Santander ) i l'Hotel La Vila.
A la fotografia anterior podeu veure la façana modernista de l'església de Sant Bartomeu, temple construït al segle XIII però amb moltes remodelacions posteriors. La façana, dissenyada l'any 1.904, és obra de Joan Rubió i Bellver, deixeble de Gaudí. Del mateix arquitecte és l'edifici del Banc de Sóller.
Si sou seguidors del blog potser recordareu que la passada tardor a les entrades "Arxiu Gavín: Inventari d'Esglésies de Catalunya ( i 15a )" i "Arxiu Gavín: Inventari d'Esglésies de Catalunya ( i 15b )" vàrem observar detalladament l'església modernista del Sagrat Cor de Raïmat, que també és obra del reusenc Joan Rubió i Bellver.
La fotografia següent de detall és de l'elegant indicador de ferro forjat i ceràmica vidrada de la Plaça Constitució.


A pocs metres de l'Hotel la Vila al número tres del carrer de sa Lluna ens espera el protagonista de l'entrada d'avui, el Colmado La Luna, una antiga botiga d'ultramarins que avui és una botiga de delicatessen.


Entre els aparadors de la fotografia anterior podeu veure una placa, que observareu millor a la propera fotografia de detall, en la que podem llegir: "Establiment Històric Sóller. Ajuntament de Sóller". Aquesta placa la llueixen la vintena d'establiments de més de cent anys d'antiguitat de Sóller.


Segons consta en una escriptura de compra la mateixa família regenta el popular colmado des de l'any 1.780. Francisco Javier Forteza Mora, cinquena generació, no descarta que la botiga funcionés anteriorment.

 
A la fotografia anterior podeu veure l'aparador de la dreta i a la propera de detall la part inferior del mateix aparador on els protagonistes són el whisky escocès, l'armagnac, els caves, el xampanys francesos Moët&Chandon, Veuve Chequot,...


El Colmado La Luna es coneix popularment amb el malnom de "Can Mametes". A en Miquel Fortesa, que era gras, el coneixien com Miquel Mames, però ala propera generació ja s'emprà el malnom, sembla que relacionat amb els pits, de Mametes.


A la fotografia anterior podeu veure el petit aparador cantoner que hi ha a la dreta de la porta d'accés al colmado, i a la propera el de l'esquerra de la mateixa porta.


Els avantpassats de Francisco Javier Forteza, padrins i repadrins, eren oliaires. A la botiga conserven copies de les cartes datades l'any 1.890 en les que es detallen els productes que exportaven i importaven ( oli, llegums, cafès, greixoneres -nom de la cassola de terra a Mallorca-, olles i vins. La majoria dels productes eren a granel, fins i tot les begudes alcohòliques.


Quan entres al Colmado La Luna et queda clar, ràpidament, que estan especialitzats en productes de primera qualitat. L'any 1.870 es va fer una reforma a l'establiment comercial per transformar-lo en una botiga de productes de gamma alta. Una germana del repadrí del propietari actual, als voltants de l'any 1.850 al tornar de França els explicà el tipus de botiga especialitzada en productes selectes que estaven de moda. La família Forteza va fer la reforma inspirant-se en aquestes botigues franceses.

 
Les reformes es van fer sense tocar res de l'exterior i les de l'interior de la botiga foren una còpia del model original francès. El negoci es va convertir en la primera botiga de delicatessen de Sóller i de Mallorca. 

 
Penseu que abans de fer la carretera, la gent de Sóller vivia aïllada entre muntanyes. Per això era més fàcil comerciar amb vaixells amb França que amb la resta de l'illa de Mallorca. Els sollerics exportaven taronges, llimones, ametlles, figues, olives.. i importaven mobles, moda i el gust per les exquisideses. Fins a la Guerra Civil hi havia un vaixell que feia la ruta Sóller-Marsella.

 
A la Guerra Civil la botiga fou el lloc on la gent de Sóller anava a buscar amb les cartilles de racionament els productes bàsics ( farina, oli, sopa...). Amb el pas del temps i gràcies a la relació comercial i familiar amb França, van començar a rebre productes especialitzat ( vins, licors, xampanys, formatges...)


Can Mametes és una botiga molt estimada i amb molt bona fama al poble. Fins i tot quan la gent volia reforçar el valor de la paraula donada emprava la dita "Això és veritat aquí i a Can Mames de plaça".


Però tots sabem que les botigues familiars s'acaben i les franquícies i grans superfícies es mengen gairebé tot el comerç tradicional. La botiga ha ampliat la oferta de productes a la venda. Podeu triar entres quatre tipus de pernil, trenta formatges, dues-centes marques de vi,... La gran majoria dels comerciants no viuen de la gent del poble sinó del turisme.


Com podeu veure a la tercera fotografia de l'entrada d'avui, a l'esquerra de la porta d'accés hi ha uns cartes ens els que podeu llegir que la botiga està en venda perquè la filla dels propietaris actuals no continuarà amb el negoci familiar. Al Francisco Javier Forteza li agradaria vendre o arrendar el colmado, però amb un compromís de continuïtat del negoci. El futur és incert, però si visiteu Sóller no us descuideu d'entrar al Colamado La Luna.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada