dijous, 27 de desembre del 2018

Al costat de la Casa de Fusta ( i 2 ).

Fa quinze dies a la primera entrada dedicada a l'edifici que hi ha a l'esquerra de la Casa de Fusta, tot un exemple d'arquitectura sostenible obra de l'arquitecte lleidatà Ramon Llobera Serentill, del carrer Cavallers vàrem donar un cop d'ull al nou espai per a joves emprenedors que començà a funcionar el novembre del 2.017. Us explicava que l'Ajuntament de Lleida va invertir 150.000 euros per replantejar la botiga de fusta que la multinacional tèxtil barcelonina Desigual construí entre el març i l'abril del 2.014 en el marc del projecte Districte Mercat del Pla.


El projecte engegà l'abril del 2.014 amb l'edifici modernista del Mercat del Pla com espai principal. El mercat s'edificà entre 1.920 i 1.922 amb Joaquim Porqueres com arquitecte responsable i Francesc de Paula Morera i Gatell de director d'obres. Noranta anys després l'arquitecte Carles Saez Llorca el rehabilità en dues fases. La primera acabà l'any 2.010 i consistí en la consolidació de l'estructura, la reforma de la coberta, la reparació de la façana i el sanejament de murs i pilars. A la segona fase executada entre els anys 2.012 i 2.013, s'adequà l'interior del mercat. 
Cada primera quinzena de mes, diferents marques del món de la moda oferien els seus estocs amb uns descomptes importants. Cal destacar que, a més a més de l'activitat econòmica, els lleidatans tornaven a omplir aquesta part de la ciutat.


Les millors marques del moment van ocupar diferents espais del Centre Històric dinamitzant durant tres anys una zona molt degradada de Lleida.


A més a més del Mercat del Pla, eix vertebrador del projecte, altres espais s'ompliren de moda. Al costat del mercat una construcció de tres pisos feta amb contenidors pintats de blau s'omplia de gent amb ganes de comprar.


Desigual aixecà una macroestructura de fusta sorprenent que avui, després del replantejament fet per l'empresa Kreum respectant l'antiga estructura i ampliant l'espai útil, és un espai per joves emprenedors. Avui recordarem aquella botiga de fusta, vidre i purpurina que omplia de color el carrer Cavallers.


L'empresa que gestionà el reformat Mercat del Pla fou JamStores, la mateixa que des del 2.009 organitza a Igualada el REC.0 en les antigues fàbriques tèxtils i adoberies del barri del Rec que es transformen en espais de moda efímers. A Igualada tot un èxit, a Lleida l'experiència durà tres anys.


La capital de l'Anoia dos cops l'any i només durant quatre dies transforma el seu emblemàtic barri del Rec en espais on les marques de primer nivell venen els seus estocs a preus molt atractius. Sense oblidar que sempre és una bona idea passejar per un barri ple d'encant.


Però tornem a Lleida. El Districte Mercat del Pla es fonamentava en les botigues efímeres seguint la filosofia del REC.0 però obrint tots els mesos de l'any. Desigual fou l'única botiga que formava part permanentment del projecte, amb la finalitat de personalitzar la seva proposta.


A la fotografia anterior i a la següent podeu veure la construcció de la botiga Desigual, concretament la façana del carrer Galera.


L'ampliació i el nou disseny d'aquesta botiga fan que quan l'observem actualment des del carrer Galera resulti difícil reconèixer l'anterior façana, que com us vaig explicar es conserva parcialment a l'interior.


El disseny de la façana principal del carrer Cavallers també deixava bocabadat al passejant i contrastava amb les dels antics edificis que l'observaven estranyats...


Entrant a la botiga Desigual podies remenar i triar, escoltar música, prendre una copa... Llàstima que la proposta fos tan efímera.


Passejant avui pel carrer Cavallers la façana de l'edifici La Casa de Fusta per joves emprenedors del món de la fotografia, disseny d'interiors, comunicació audiovisual, creativitat digital... no recorda gens a la galàctica botiga Desigual.


La campanya de Nadal del 2.015 l'Ajuntament de Lleida cedí la casa de fusta Espai Desigual als joves creadors per exposar i vendre els seus dissenys. En podia triar entre roba, accessoris, escultura, joieria i bijuteria.


Esperem que el projecte de la Casa de Fusta arreli i el Centre Històric de la mil·lenària Lleida recuperi a poc a poc la seva dignitat.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada