dilluns, 17 de desembre del 2018

Un cop d'ull al Parlament d'Escòcia ( i 2 ).

Després de mirar i admirar l'exterior del nou Parlament d'Escòcia ( Pàrlamaid na h-Alba, en gaèlic ), obra de l'arquitecte barceloní Enric Miralles Moya, passem el control policial per accedir-hi. Al sostre del vestíbul podreu veure una sèrie de sautors, també anomenats creu de Sant Andreu, un dels símbols d'Escòcia.


Però aquest no és el primer parlament d'Escòcia, els orígens cal buscar-los a principis del segle XIII quan també s'anomenava Estats d'Escòcia. Fou la cambra legislativa del Regne d'Escòcia fins que l'any 1.707 aquest regne es fusionà amb el d'Anglaterra per formar el Regne de la Gran Bretanya amb el parlament al Palau de Westminster de Londres.


El projecte d'Enric Miralles es fonamentava en el paisatge escocès, la gent i la seva cultura. A l'edifici d'entrada al nou parlament el protagonisme és pels acabats de formigó d'alta qualitat, amb tres voltes amb diverses interpretacions que l'arquitecte català va fer de la Creu de Sant Andreu. El treball en fusta també és important.


L'any 1.997 mitjançant un referèndum els escocesos vàrem decidir recuperar el seu parlament. El Parlament del Regne Unit, mitjançant la Llei d'Escòcia del 1.998, va retornar a Escòcia algunes competències. La primera reunió al nou parlament fou el 12 de maig de 1.999.
A la Cambra de Debats tots els revestiments i el mobiliari  són de fusta de roure europeu i plàtan. A la propera fotografia podeu observar els seients del públic que assisteix a les sessions parlamentàries.


A les eleccions els escocesos tenen dos vots: un per la seva circumscripció i l'altre per la seva regió. Un total de 129 diputats:72 per ciscumscripció i 56 regionals. A les eleccions del 2.016 aquest fou el resultat: Partit Nacional Escocès 63, Partit Conservador i Unionista Escocès 31, Partit Laborista Escocès 24, Parit Verd Escocès 6 i Partit Liberal Escocès 5.
Al costat oest de la cambra hi ha mil metres quadrats de panells laminats amb vidre. Cada panell té una xapa de fusta de plàtan que col·locades horitzontalment i combinades amb el vidre ens mostren unes curioses formes humanes que podeu veure a l'esquerra de la propera fotografia.


El sostre de la Cambra de Debat està format per tres grans encavallades de fusta amb cent vint nusos i connectors d'acer inoxidable. Observeu atentament aquesta armadura de forma triangular formada per bigues entrellaçades.


Si ens apropem als elements de tracció d'aquesta estructura d'acer inoxidable i fusta de roure europeu podrem constatar com la bellesa també es pot aplicar als elements estructurals que suporten grans forces.


La construcció del nou parlament es perllongà, trigant tres anys més dels previstos i per aquest motiu el Parlament tingué la seva seu provisional a la Sala de l'Assemblea General de l'Església d'Escòcia.


Si ens girem i donem l'esquena a l'hemicicle poden donar un cop d'ull a l'exterior i veure el turó d'Arthur's Seat, el cim cim principal del grup de pujols d'Holyrood Park. Si no plou, pugeu i gaudiu d'una passejada molt popular que acaba amb una vista panoràmica impressionant d'Edinburgh.


Deixem la Cambra de Debats i al sortir-ne podem veure la gran estructura de formigó. A la part superior dreta de la propera fotografia hi ha les figures humanes que hem observat abans a l'esquerra de l'hemicicle.


Si baixem per l'escala, al replà trobarem l'escultura Contemplace del 2.007 de George Wyllie. Representa el tron escocès amb l'antiga pedra del destí que s'utilitzava en les cerimònies de coronació dels monarques escocesos.


El tron és un homenatge a la cadira Mackintosh del 1.902, considerada un dels primers dissenys del Moviment Modern.
Deixem el nou Parlament d'Escòcia per passejar pocs metres fins a la nostra propera descoberta: l'Abadia d'Holyrood.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada