dijous, 5 de novembre del 2009

Gràcies Dionís.

Nens i nenes de cicle inicial. He de confessar-vos que no vaig poder resistir la temptació d'espiar amagat darrere de la LINOTYPE 78 mentre fèieu la visita a la Sala Temàtica d'Arts Gràfiques de la Diputació de Lleida.
Vull felicitar-vos. Em va agradar molt com escoltàveu al Dionís
Quina colla d'oficis hi ha relacionats amb ell món de la impremta: el caixista, el maquinista, al linotipista, el guillotinista, el corrector, l'enquadernador,...A les impremtes tipogràfiques petites només hi havia caixistes , maquinistes i el guillotinista que era l'encarregat de preparar el paper a la mida que calia per cada màquina i de fer els talonaris de rebuts i factures i feia petites enquadernacions.


En Dionís us va ensenyar unes màquines molt antigues que al funcionar semblaven robots. La Sala Temàtica estava plena lletres de plom, lletres de fusta, tintes de colors, diferents tipus de paper i màquines màgiques.
Per explicar la feina amb el componedor, en Dionís molt ràpidament va agafar una colla de lletres i us les va ensenyar. Em vaig quedar gratament sorprès al veure que la majoria llegíeu ràpidament el nom de la vostra escola, i no és fàcil perquè les lletres estan girades...

Gràcies Dionís per les explicacions.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada