dimarts, 31 d’agost del 2010

Araders.

Passejar per l'illa de Menorca no et deixa indiferent. El seu paisatge és impressionant, 70.000 quilòmetres de paret de pedra seca dibuixen les divisions dels conreus i les pastures. La tramuntana esculpeix els ullastres ( les oliveres salvatges) , i la seva fusta és treballada magistralment pels artesans que la transformen en tot un símbol de menorquí, les barreres.


Els encarregats d'aquesta feina són els araders. El diccionari Moll ens els defineix com fusters que es dediquen especialment a fer arades, carros i altres arreus de llenya propis de l'agricultura.
Al carrer Tramuntana nº 25 des Mercadal trobem als araders Gomila. Aquesta família ja fa cent anys que elaboren les barreres que omplen els camps de Menorca. Quatre generacions d'araders fent barreres d'ullastre, baranes, mànecs i fusteria artesana en general.

En Miquel Gomila Salom és mestre artesà honorífic, i als seus 81 anys continua fent màgia amb les seves mans, les eines i la fusta d'ullastre.

El seu fill Miquel, és la quarta generació d'aquesta empresa. Les seves barreres s'exporten a Anglaterra, França, Estats Units, Alemanya,... però, evidentment continuen omplint els camps i les cases menorquines.

Al juny del 2.008 en Miquel Gomila Salom explicava al diari Menorca la seva feina i declarava satisfet: "Amb el meu fill hem celebrat quatre generacions d'araders". Va començar l'ofici amb 18 o 19 anys, el que vol dir que en porta més de 60 treballant l'ullastre.

En Miquel es mostrava molt satisfet per la continuïtat de la tradició familiar, però explicava que malgrat ser una feina molt valorada pels menorquins, l'ofici es perdrà. Quan ell va començar a fer d'arader, al municipi des Mercadal n'hi havia vuit, ara en tota l'illa en queden tres o quatre.

Explica que fa 40 anys passaven una setmana a cada lloc on calia arreglant barreres, arades, carros,... no tenien ni taller. Actualment ja no hi ha carros, ni jous i la seva feina és fer barreres i algunes arades.

La maquinària ha facilitat molt la feina. Abans només tenien l' uxol, la destral, la serra i la barrina. Moltes de les barreres ara tenen una funció ornamental a xalets i urbanitzacions.
Donar un cop d'ull al taller dels araders Gomila és un plaer.
Atentament.
Senyor i

4 comentaris:

  1. Senyor i
    els seus reportatges viatgers no es paguen amb diners!

    Em sento molt orgullosa de tenir-lo amb nosaltres. Ens fa descobrir coses que potser, sense vostè, restarien a l'ombra del camí. Vostè fa que surtin a la llum del dia i tothom que, així ho desitgi, les pugui veure i gairebé viure-les amb la seva companyia. Gràcies.

    ResponElimina
  2. Apreciada senyora:
    Descobrir és un plaer, i compartir les descobertes encara més.
    Atentament.

    ResponElimina
  3. Nosaltres aquest estiu també hem anat a Menorca i, a més de banyar-nos a cales impressionants, hem vist talaiots, taules i pedreres d'on devien treure les pedres per fer aquestes parets que hi ha a tota l'illa.

    Ens ha agradat molt!

    Joana i Martí

    ResponElimina
  4. Joana i Martí i no heu vist les tanques d'ullastre?
    Atentament

    ResponElimina