divendres, 28 de desembre del 2012

Quin ocell refila?

Aprofitant el magnífic i assolellat matí surto a la terrassa a llegir, però ràpidament em crida l'atenció un estrany cant d'ocell. Conec alguns ocells pel seu cant, però aquest no el sé identificar. La seva insistència em fa deixar el llibre i baixar al carrer , potser el veuré enfilat en algun dels molts arbres de les casetes banyades pel Sol...
Però nenes i nens aviat descobreixo el meu error,  no refila un ocell,  és l'esmolet que anuncia la seva presència per qui vulgui esmolat les seves eines de tall.


Ja fa temps que anem a la ferreteria a esmolar, però encara en podem veure algun que treballa amb la seva moto. Recordo que l'abril del 2.011 en vaig veure un al cor de la màgica ciutat d'Istambul que encara portava la roda en un cavallet de fusta.


Tornem a Lleida . Aquí teniu al Pedro que va amb una bicicleta BH  fabricada a Vitòria fa 60 anys. Abans calia pagar un impost de rodatge per poder circular amb la teva bicicleta. Ell ensenya orgullós la xapa que demostra l'últim pagament que va fer.


Quan van retirar aquest impost ell vivia a Salamanca, i encara porta a la bici la xapa de l'any 1.971 de la Diputación Provincial de Salamanca, que certifica el pagament.


L'ofici d'esmolet és molt antic. Anaven de poble en poble i passaven per les places i carrers més importants on oferien els seus serveis. Amb el bufacanyes ( també coneguda com a flauta de Pan ), avisava a tothom de la seva presència. En sentir-lo la gent li portava els ganivets, navalles, tisores,...  per fer-les esmolar.


M'explica el Pedro que fa molts anys que es dedica a afilar y vaciar. Li pregunto què vol dir vaciar i em diu que es hacer el filo más delgado para que corte mejor. La pedra d'esmolar que porta és més antiga que la bicicleta. Abans la feia rodar amb una maneta, però posteriorment se les va enginyar per moure-la pedalant amb la bicicleta mijançant uns engranatges.


Home de poques paraules no té cap problema en explicar-me els detalls de la seva feina i permetre que li faci fotografies i un parell de vídeos. En el següent podeu veure com treballa el Pedro.


Els esmolets desapareixen i aquest ofici antic cada vegada és més difícil de veure.
Atentament.
Senyor i

8 comentaris:

  1. Hola Senyor i, som les nenes i nens de primer. Molts de nosaltres no havia vist mai un esmolet., però el Sergi diu que un dia en va veure un i el Ziad el va veure al Marroc. L'Iker també l'ha vist.Ens ha agradat veure com treballa l'esmolet.

    ResponElimina
  2. Teniu sort nenes i nens de primer. Ja resulta difícil veure un esmolet treballant.
    Atentament

    ResponElimina
  3. Hola senyor I, soc la Martina de tercer, mai habia vist un afilador i no sabia que existia aquest ofici,.

    ResponElimina
  4. Encara en queda algun. Espero que tinguis sort i puguis veure com treballen.
    Atentament

    ResponElimina
    Respostes
    1. holaaaaaaaaaaaaaaaaaa señor i soc la ainoa de 1er mai abiebist

      aquest ofisi

      Elimina
    2. Obre molt els ulls Ainoa, potser el veuràs!
      Atentament

      Elimina
  5. Hola senyor i ansenyam una foto adeu

    ResponElimina
  6. Qui ets, anònim ? Quina foto vols veure ?
    Atentament

    ResponElimina