divendres, 31 de gener del 2014

Tornar al Palau... ( 1 ).

Del febrer al juliol del 2.010, Lleida va gaudir de l'exposició " Alphonse Mucha ( 1.860 - 1.939 ). SEDUCCIÓ, MODERNITAT i UTOPIA". Tot un luxe per a una petita ciutat assaborir durant uns mesos una bona colla d'obres del magnífic pintor i artista decoratiu txec.


Però la relació de Mucha amb la seva ciutat, Praha, no era gens fàcil. Va donar la seva obra a la capital de la República Txeca amb la condició que es construís un pavelló digne per acollir-la. Aquest edifici encara no s'ha fet. El Museu Mucha de Praha, és una  petita galeria situada al Palau barroc de Kaunický en la que podem veure una mostra francament reduïda de la seva obra. Però, i les grans obres del pintor txec, on són ? 
Cal anar a un altre Palau a Holesovice, barri allunyat de la zona turística. Aquest antic barri industrial acull una de les joies una mica amagades de la ciutat, el Palau Veletrzní.


Construït del 1.923 al 1.929, aquesta immensa estructura funcionalista de formigó i vidre, era obra dels arquitectes Oldrich Tyl i Josef Fuchs. L'any 1.974 va ser destruït  per un incendi. Reconstruït l'any 1.995, actualment acull les col·leccions de la Galeria Nacional d'Art Modern i Contemporani.


En aquest espai museístic Alphonse Mucha va exposar per primera vegada l'any 1.928 l'obra que ell considerava més important i en la que va treballar gairebé vint anys, l'Epopeia Eslava.
La voleu descobrir?
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada