dilluns, 22 de setembre del 2014

Un cop d'ull a la Sala Temàtica ( 9 ).

Després de veure com en Dionís ens va demostrar la seva destresa com a fonedor de lletres, és hora de deixar la Sala Temàtica d'Arts Gràfiques de la Diputació de Lleida.Però abans de marxar, ja vaig dir-vos que ens quedaven un parell de descobertes finals. Les tres màquines que veurem en les dos últimes entrades estan al vestíbul de l'edifici de la Caparrella i són les que ens donen la benvinguda o que ens diuen adéu quan marxem. He triat parlar d'elles al final de la nostra visita virtual perquè volia presentar-vos primer les de la Sala Temàtica. 
La màquina que us presento avui és la que ens acull quan entrem a la impremta de la Diputació. Els tipus mòbils un cop entintats deixen el següent missatge al paper : " Benvinguts !!! a la Impremta de la Diputació de Lleida".


La premsa funciona perfectament, encara que si aneu a la Sala Temàtica no ho podreu comprovar perquè se li dóna una funció diferent, la de saludar als visitants. En la propera fotografia de detall  les lletres i l'orla que veieu són de fusta , l'escut de la Diputació és metàl·lic. Recordeu que al tipus mòbil de fusta l'anomenem xilografia. Per fer-ne una cal rebaixar i entallar amb gúbies i burins les parts de la superfície que han de quedar blanques en el moment d'estampar, tot deixant en relleu la superfície llisa que serà entintada i estampada al paper.


Aquest premsa d'imprimir vertical fabricada a Barcelona l'any 1.845, té una història accidentada...Per explicar-vos-la hem d'anar enrere en el temps, fins al 18 de febrer del 1.992. Estem a Sevilla, un parell de mesos abans de la inauguració de la Expo. Aquell dia un incendi fortuït arrasà el pabellón de los Descubrimientos , un dels cinc edificis emblemàtics de la mostra. Tres hores de foc van cremar l'edifici dissenyat per l'arquitecte Javier Feduchi.
La nostra protagonista estava en aquest pavelló i va quedar cremada com a conseqüència d'aquest incendi. Els Serveis de Manteniment de la Diputació de Lleida la van recuperar. Com podeu llegir a la propera fotografia, la premsa està fabricada als Talleres de la Cª Barcelonesa fa cent seixanta-nou anys.


La propietat d'aquesta joia del món de la impremta és del Gabinet de les Arts Gràfiques de Barcelona. Actualment està cedida a la Sala Temàtica d'Arts Gràfiques de la Diputació de Lleida. Si aquesta màquina té la seva història accidentada, una de les que veurem a la propera i última entrada, també té un secret per explicar-nos...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada