dilluns, 2 de febrer del 2015

Un hotel molt especial...

El passat  més de novembre visitàrem virtualment l' Euskadiko Biodibertsitate Zentroa de BusturikoBizkaia. El centre permet la descoberta d'Urdaibai, l'estuari millor conservat de la costa basca i única Reserva de la Biosfera del País Basc. Al gener amb l'entrada "Pugem a la torre" continuàrem passejant pel Centre de Biodiversitat d'Euskadi enfilant-nos a la Torre de Maradiaga.
Avui, abans de continuar la visita, sortirem una estona perquè vull ensenyar-vos un hotel molt especial. Parlo del Maradiaga Intsektu Hotela, un hotel de cinc estrelles amb una clientela molt selecta...


La funció d'aquest hotel és que diversos insectes trobin un lloc on estar bé, reproduir-se i pol·linitzar l' hort i el jardí del Centre de Biodiversitat d'Euskadi. Com podeu veure a la fotografia, hi ha diferents espais: maons per les abelles, troncs podrits per als invertebrats, escorces per a que hivernin les papallones, plantes per les marietes,...
Aquests habitacles es van potenciar a la dècada dels noranta del passat segle XX. Són una mesura pràctica i barata per ajudar en la conservació de força espècies d'insectes en perill d'extinció com a conseqüència del tipus de pràctiques agrícoles actuals, amb un clar abús de pesticides.

Els primers hotels o caixes d'insectes són del segle XIX, i eren habituals als jardins particulars d'Anglaterra. L'objectiu d'aquestes caixes de les abelles era observar-les. En aquests troncs de fusta dura s'han fet perforacions amb broques de diàmetres compresos entre dos i deu mil·límetres. Com podeu veure a la propera fotografia els forats són utilitzats com a tubs de cria.


Els hotels d'insectes estan construïts majoritàriament amb materials que ens proporciona la natura. L'estructura és de fusta i els materials que l'omplen són: talls en discos de troncs, branques, encenalls, escorça, palla, fenc, canyissos, bambús, brossa, torba, maons porosos perforats, terracotes,... 


És molt important que les cel·luloses i les fustes que utilitzem per fer un hotel d'insectes, no estiguin tractades amb productes químics.
En aquest hotel hi podem trobar hostatjats: borinots, abelles silvestres, vespes, tisoretes, papallones, crisopes, papallones,... Alguns dels hostes són insectes rars i estan inclosos en la llista vermella d'espècies en perill, com per exemple les abelles silvestres.


És important col·locar l'hotel en un lloc assolellat i ben protegit, proper a les plantes silvestres riques en floració. Si teniu un hort o un bon jardí i esteu interessats en construir un hotel d'insectes, cliqueu aquí i accedireu al document de Julien Nadreau " Cómo hacer un hotel de insectos".
Atentament.
Senyor i 

2 comentaris:

  1. Una excel·lent entrada amb una bona proposta d'activitat manual-conservacionista apropiada a aquest temps de poca feina al jardí i que suposa una bona aportació a la conservació dels nostres importants i imprescindibles insectes.
    Molt interessant l'enllaç al document de construcció de refugis per insectes

    ResponElimina