dimecres, 20 de gener del 2016

Presentacions i estrena a Sant Llorenç... ( 2 ).

A l'entrada del dia 4 de gener us recomanava el llibre-guia "L'església de Sant Llorenç de Lleida" i el DVD "L'església de Sant Llorenç. Un temple que custodia la pau de Déu". També vaig comentar-vos que us parlaria més a fons sobre la nova il·luminació led que ens permet gaudir fins a l'últim detall del temple. Comencem aquest cop d'ull, ben il·luminat, a l'església de Sant Llorenç. Els detalls dels que us parlaré a cada fotografia, els veurem a la propera i última entrada dedicada a les presentacions i l'estrena.
A la propera fotografia, feta des de la nau central mirant cap a la nau de Santa Bàrbara, podem veure: el retaule de Sant Llorenç, l'entrada a la cripta, la mare de Déu de Saidí, el crist de Josep LIimona i el calvari ( òcul de la nau de santa Bàrbara).


Sense moure'm de la nau romànica em giro una mica a la dreta i faig la segona fotografia en la que podeu veure la capella del segle XVI dels Sants Bernat, Esteve i Margarida, que està a la dreta del retaule de Sant Llorenç i que actualment fa de sagristia. Més a la dreta tenim la capella de la Santíssima Trinitat on hi ha la Mare de Déu dels Fillols.


Girant una mica més a la dreta podem observar la nau de Santa Llúcia. La portada sud, la que dóna a la plaça de Sant Josep, està al centre de la fotografia. A l'esquerra, la capella de Sant Joan Evangelista i Sant Joan Baptista amb el monument funerari de Ramon de Tàrrega ( segle XIV ); i a la dreta la nau de Santa Úrsula que abans era molt fosca.


Ara camino fins a la nau de Santa Bàrbara on hi ha la portada nord, la que dóna a la Plaça de Sant Llorenç. A l'esquerra teniu la capella de l'Esperança on trobem el retaule de Santa Llúcia, al centre el crucifix de Josep Llimona ( que amb l'antiga il·luminació passava gairebé desapercebut), i a la dreta la nau central.

  
Torno a la nau central, pujo al presbiteri i em poso d'esquena al retaule de Sant Llorenç; al fons podeu veure la porta dels peus del temple, i a la part superior l'orgue de l'església.


Sense canviar de lloc, giro a l'esquerra, i  podeu veure perfectament il·luminades les capelles de Sant Joan Evangelista i Sant Joan Baptista ( a la part esquerra ); i la capella de Sant Jaume amb la imatge de Sant Jaume de Montclar - del segle XV - ( a la dreta ).


Baixo del presbiteri i fotografio els arcs que hi ha entre la nau de Santa Llúcia i la nau de Santa Úrsula. L'antic enllumenat no ens deixava gaudir gaire de la seva bellesa  i ara, fins i tot, es poden apreciar els llenços amb la Nativitat i l'Epifania.


Ara que hem fet un cop d'ull general al temple, molt ben il·luminat gràcies al nou sistema d'enllumenat projectat per l'arquitecte Joan Agelet, només ens queda fixar-nos en algunes peces que han guanyat molt protagonisme al desaparèixer la penombra que les acompanyava, i explicar-vos el nou sistema d'enllumenat. La propera i última entrada d'aquesta trilogia ens ho permetrà.
Atentament.
Senyor i    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada