dimecres, 8 de juny del 2016

L' arxiu arqueològic de Lleida ( 1 ).

Deixem el Campament de la Canadiense, on en el xalet del 1.914 hem visitat virtualment l'exposició permanent "Aigües del món.Un món d'aigües" i l'espai de memòria " L'aventura hidroelèctrica dels enginyers de la Canadiense a les Terres de Lleida". Podem deixar el cotxe al Museu de l'Aigua perquè a pocs minuts passejant hi ha el nostre proper objectiu. Continuem pujant per l'Avinguda de Miquel Batllori, el segon carrer amb el que ens creuarem és l'Avinguda de Fontanet. Girem a la dreta i al número 26 trobarem un espai desconegut per a molts lleidatans.


L'edifici, conegut com equipament Albarés, acull l'escola bressol d'Albarés, la ludoteca del barri de la Bordeta i l'arxiu arqueològic de Lleida. Avui començo una sèrie d'entrades que ens permetran visitar virtualment l'arxiu arqueològic de Lleida on hi ha un tresor amagat... L'Ana Loriente, responsable de l'arxiu, ens descobrirà molt gentilment cada racó d'aquest espai. Després de les salutacions baixem amb l'ascensor fins al magatzem.


Abans d'obrir la porta del gran magatzem de gairebé mil metres quadrats, m'explica com interpretar el plànol que hi ha al centre del plafó. Els espais de color vermell indiquen els llocs on s'ham trobat restes arqueològiques, i els espais en verd representen llocs on no s'ha trobat res. Com podeu veure en la propera fotografia de detall del plànol, algunes zones vermelles presenten racons verds, fet que podem interpretar com que actuacions anteriors van destruir les restes existents.


Just davant d'aquest plafó una porta tancada m'intriga. L'Ana m'explica que és un espai no visitable en el que es guarden materials delicats a temperatura i humitat controlades.


La visita a l'arxiu arqueològic ens permet veure els estris dels nostres avantpassats recuperats en les excavacions arqueològiques que s'han fet a Lleida des dels anys 80 del segle passat.


Només entrar queda clar que els prestatges, un quilòmetre i mig lineal, són els protagonistes. En ells trobem més de mil elements de pedra, tres mil caixes amb ceràmica i dues-centes trenta-vuit caixes amb elements de ferro.


Podem donar un cop d'ull a la història de Lleida des de la Ilerda romana fins a l'actualitat. A la part dreta trobem unes vitrines amb la línia del temps a la part superior. Les peces exposades estan sobre les caixes de plàstic en les que podem llegir les característiques, on s'ha trobat la peça, el número d'intervenció, el registres...  

   
A la propera entrada ens centrarem en aquestes vitrines on algunes de les peces que han trobat els arqueòlegs us deixaran bocabadats.
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

  1. Senyor i, visitants com tu són el que ens interessa als arqueòlegs de l'Ajuntament. Moltes gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies a vosaltres per la feina que feu, feina que els enamorats de la nostra petita ciutat valorem moltíssim. Visitar l'arxiu arqueològic és tot un plaer i una gran descoberta.
      Atentament.

      Elimina