Tornem avui a la mansana de la Discòrdia, el tram de passeig de Gràcia situat entre Aragó i Consell de Cent, per visitar la planta principal de la Casa Amatller una de les joies de l'arquitectura que fan d'aquesta illa de cases un tresor del modernisme. Després de quedar-nos bocabadats amb la claraboia de vidre emplomat mentre pujàvem l'escala que du al domicili d'Antoni Amatller i Costa, ens aturàrem a la porta d'entrada...
La llinda ens sorprèn amb la seva escultura que representa a una parella agafats de la mà, amb indumentària tradicional catalana, acompanyada d'animals músics. Només entrar al paviment de mosaic romà trobem un missatge de benvinguda al rebedor: "Deu vos do bon dia y bona hora".
La delicadesa ens acarona en el moment d'accedir a l'habitatge de l'industrial xocolater i la seva filla. Un petit exemple el trobem en el penjador...
Al menjador, la llar de foc amb un grup escultòric, és la protagonista. Aquesta filigrana fa referència a les colònies d'ultramar origen del cacau, producte imprescindible en el negoci del xocolater barceloní.
A la propera fotografia del 1.910 feta per Pau Audouard, amb qui fundà la Sociedad Fotográfica Española l'any 1.891, podeu veure l'Antoni i la seva filla Teresa al menjador amb el servei de la Casa Amatller.
Font fotografia: Pau Audouard. Wikimedia Commons.
Podeu apreciar a la següent fotografia de detall el treballadíssim llum de sostre, de vidre emplomat, d'aquest sorprenent menjador modernista.
A la taula del menjador la protagonista és una peça de vidre, gran passió de l'Antoni Amatller que en fou un gran col·leccionista.
L'habitatge ocupa tota la planta, i malgrat les modificacions fetes per Puig i Cadafalch amb les que aconseguí espais més amplis, està distribuït com els de l'Eixample. Caminar pels passadissos que comuniquen els dos extrems del pis, és impressionant.
Donen al passeig de Gràcia els dos dormitoris: el de l'Antoni que es separà de la seva dona l'any 1.877, i el de la seva filla Teresa.
Al de Teresa trobem referències a les virtuts que en aquell moment eren "pròpies" d'una noia: laboriositat, feminitat i fidelitat.
A les dues fotografies anteriors podeu veure el llit i la tauleta de nit del dormitori, dos mobles que no deixen indiferents als enamorats del modernisme.
Entre els dormitoris de pare i filla hi ha el saló amb les vitrines on l'Antoni tenia la seva col·lecció de vidres arqueològics. Aquestes vitrines foren dissenyades expressament per guardar la sorprenent col·lecció. A més a més del saló hi ha la "sala de labor" i espais de recolliment personal per pare i filla.
Els grans finestrals de vidre emplomat donen llum natural dels celoberts centrals a la part interior de la finca. Al centre de la planta hi ha el despatx del mestre xocolater.
La visita guiada acaba, cal treure's els peücs de protecció i baixar per l'escala del servei que dóna a l'espai on el xocolater deixava el seu Hispano-Suiza, la cuina i les habitacions del servei. Actualment hi trobem una cafeteria on degustar i comprar els productes de xocolata Amatller, dels que us obsequiaran amb un petit tastet després de la visita. Tot un paradís pels gormands!
Deixem la Casa Amatller dedicant-li una última mirada a la part alta de la façana que recorda les façanes del nord d'Europa.
L'estructura esglaonada serví per integrar el nou estudi fotogràfic al terrat i pot recordar-vos la típica tauleta de xocolata...
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada