divendres, 14 d’octubre del 2016

A les antigues escoles...

El llibreter i filantrop Josep Maria Bocabella i Verdaguer després d'un viatge a Roma es proposà la construcció d'un temple dedicat a la Sagrada Família. L'any 1.866 fundà l'Associació de Devots de Sant Josep que va arribar als 600.000 associats. Adquirí un terrenys a l'Eixample barceloní per 172.000 pessetes i encarregà el projecte a l'arquitecte Francesc de Paula Villar i Lozano. L'any 1.883 Villar renuncià al projecte que finalment s'oferí a Antoni Gaudí.


En el terreny destinat a la façana de la Glòria, Gaudí construí un petit edifici de planta rectangular de 12 metres de llargada, 24 d'amplada i 6 d'alçada, destinat a escola per als fills dels obrers que treballaven en la construcció de la Sagrada Família. En la següent fotografia del 1.924 el podeu veure.


L'edifici tenia tres aules amb una capacitat per a 150 alumnes, vestíbul, capella i lavabos. Fet amb maó, amb parets i sostre de forma ondulada, aquesta petita construcció fou admirada entre altres arquitectes per Le Corbusier l'any 1.928; que en destacà la seva bellesa i funcionalitat.


Durant la Guerra Civil les escoles de la Sagrada Família patiren greus danys en un incendi, per això l'edifici fou desmuntat en blocs i reconstruït sense gaires recursos per Domènec Sugrañes i Gras l'any 1.940. L'edifici es va esfondrar i l'any 1.943 Francesc de Paula Quintana i Vidal el tornà a refer. Per poder continuar les obres del temple expiatori de la Sagrada Família l'any 2.002 les escoles es traslladaren a l'exterior del temple, a la cantonada dels carrers Sardenya i Mallorca.
Des de finals dels anys 80 del segle passat les escoles no s'utilitzen amb finalitats educatives. Actualment a l'edifici hi ha una exposició permanent amb la recreació de la taula de traball d'Antoni Gaudí i diferents models i maquetes que s'han utilitzat o s'utilitzen en la construcció del temple.


A la fotografia antiga anterior i a les dues següents podeu veure penjada del quinqué la bossa amb el sopar de l'arquitecte.


El frugal sopar d'Antoni Gaudí consistia en dues llesques petites de pa sucades amb mel, acompanyades d'un grapat de panses...


En el taller-obrador l'arquitecte nascut al Baix Camp ( Reus o Riudoms ) l'any 1.852, projectà les seves obres i hi visqué els darrers mesos de la seva vida.


Deixem les escoles que van néixer de la necessitat d'educar als fills dels obrers del temple, per anar al districte de Ciutat Vella i gaudir del Palau de la Música Catalana.
Atentament.
Senyor i 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada