dijous, 6 d’octubre del 2016

L'arxiu arqueològic de Lleida ( 9 ).

Després de veure les espectaculars voltes gòtiques de pedra sorrenca del Castell del Rei, conegut popularment com la Suda, avui descobrirem altres peces no tan vistoses però que ens mostren el passat de la nostra estimada ciutat. Començarem pels fragments d'un finestral geminat fet amb morter de guix i trobat al vessant sud-est del turó de la Seu Vella.


Parlem de la Leyda entre els anys 1.250 i 1.399. La propera imatge ens permet imaginar-nos la delicadesa del finestral.


En un palot trobem un trencaclosques molt especial, les peces del qual són de pedra sorrenca. De procedència desconeguda, pertany a la col·lecció Suda. 


Els arqueòlegs situen questa traceria gòtica a la Leyda del segle XIII. La propera fotografia ens permet "veure" ordenades les peces d'aquest trencaclosques.


Molt poques peces ens parlen de la Ilerda visigoda, una època convulsa de la que tenim escasses dades i plena de petites lluites per dominar el territori. El cancell de marbre que podeu veure a continuació, és una d'elles.


Cal situar-nos a la Ilerda del segle VII. El mirall que hi ha darrere del cancell de marbre ens permet veure la part posterior d'aquesta peça trobada al carrer la Parra.


La peça següent és un merlet de pedra sorrenca de Medina Larida del segle X trobada al jaciment de l'Antic Portal de Magdalena, concretament a l'Auditori Enric Granados, en el que podeu veure perfectament la figura de tres animals.


També de Medina Larida, però de la segona meitat del segle XI, és el capitell de pedra sorrenca que els arqueòlegs van trobar al carrer Bafart.


Continuem amb els capitells de pedra sorrenca. Els dos que podeu veure a la propera fotografia són de la Leyda compresa entre els anys 1.250 i 1.399. El de l'esquerra és del jaciment de l'Antic Portal de  Magdalena, de l'Auditori Enric Granados; i el de la dreta és de la Paeria.


A la plaça Ricard Vinyes / carrer Bisbe Ruano trobaren aquesta escultura de pedra sorrenca de la Leyda dels anys 1.200 a 1.399.


Es tracta d'un àngel músic de quaranta-set centímetres d'alçada en el que podem apreciar el delicat treball de les ales, malgrat estar trencades, i dels dits dels peus.


Per acabar, una peça de marbre de la Lleida de 1.607 al 1.779 trobada a l'edifici de la Panera. És un basament de pilastra amb una pota de lleó.


Deixem la part expositiva del magatzem de l'arxiu arqueològic per donar un cop d'ull als prestatges de l'altra banda on ens espera una enigmàtica pantalla...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada