dissabte, 14 de gener del 2017

El Corral del Carbón.

A l'última entrada dedicada a la bella ciutat de Granada veiem el Mirador de San Nicolás fotografiat des de l'Alhambra. Us anunciava que passejaríem virtualment mentre marxàvem de l'Albaicín pels seus màgics carrers i cases fins al costat de la catedral per visitar el Corral del Carbón. Podeu veure aquesta zona de la ciutat en la propera fotografia feta també des de l'Alhambra, concretament des de la Torre de la Vela.


Entre la  Catedral de Granada al centre de la imatge i la Iglesia del Sagrario a l'esquerra, podeu apreciar les cresteries i pinacles d'un edifici més clar; és la Capilla Real. En aquesta capella de finals del gòtic, acabada l'any 1.517, hi ha enterrats Reis Catòlics, la seva filla Juana I de Castilla "la Loca", i el seu espòs Felipe I "el Hermoso"
Al sortir de l'Albaicín arribem a la plaza Nueva, que podeu veure a la fotografia anterior amb tendals blancs, i continuem pel carrer de los Reyes Católicos, fins arribar a la calle oficios. Adossada a la Capilla Real trobem la Lonja de los Mercaderes.


Aquesta llotja fou construïda entre 1.518 i 1.522 per ordre del Capítol de la Catedral amb l'objectiu d'acollir usos comercials i financers. El disseny d'aquest edifici d'estil renaixement, és conseqüència d'un enfrontament entre la Capilla Real i l'Ajuntament. La planta baixa es reservà a la llotja de Mercaders i l'alta servia d'annex a la Capilla Real.


Deixem la Lonja de los Mercaderes i agafem el carrer Estribo, just davant de la Capilla Real; creuem el carrer Reyes Católicos per anar al carrer Mariana Pineda on ens espera el nostre objectiu d'avui: el Corral del Carbón d'estil nassarita, construït l'any 1.336 que fou Alhóndiga Nueva. És l'edifici més antic que ens deixaren els àrabs i l'alfòndec ( alhóndiga ) millor conservat de la península. l'única de les tres que existiren a la Granada nassarita que s'ha conservat. La portada decorada amb belles guixeries i presidida per un gran arc de ferradura apuntat i decorat amb un arrabà, ens convida a entrar...


A l'espai cobert anterior a la porta allindada, podem observar una volta de mocàrabs amb restes de policromia, i dues finestres geminades


El Corral del Carbón, edificat per Yusuf I en plena època nassarita, servia de magatzem de mercaderies per vendre-les allà mateix, a més a més d'albergar als mercaders que passaven per Granada per aprofitar el negoci que suposava l'últim regne musulmà de la península ibèrica. Un pati quadrat al que miren tres pisos amb galeries, ens dóna la benvinguda.


Molt auster, amb pilars de pedra, sabates de fusta treballades que suporten les bigues  i el maó vist, aquest edifici fou declarat Monumento Hitórico-Artístico Nacional l'any 1.918, però va estar amenaçat d'enderroc fins que el comprà l'Estat l'any 1.933. S'encarregà de la seva restauració l'arquitecte-restaurador i arqueòleg Leopoldo Torres Balbás.


A les estances superiors s'allotjaven els mercaders i a la planta baixa hi havia els magatzems i les cavallerisses. Després de las Capitulaciones de Santa Fe del 17 d'abril de 1.492, els Reis Catòlics cediren l'ús d'aquest edifici a un criat anomenat Sancho de Arana que continuà utilitzant-lo d'hostatgeria. Fou Corral de Comedias entre 1.531 i 1.593, i al segle XVIII el seu ús era de casa de vecinos els baixos de la la qual foren magatzem de carbó, origen del nom actual de l'edifici. Al centre del pati hi ha una pica de pedra amb dues canelles.


Actualment hi ha una oficina de turisme, l'oficina de la Orquesta Ciudad de Granada i una llibreria. Al pati s'organitzen concerts i actuacions.
Sortim del Corral del Carbón per tornar a la Plaza Nueva on enfilarem la Cuesta Gomerez que ens portarà a l'Alhambra...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada