dimarts, 4 d’abril del 2017

Al turó de la Sabika (3).

Continuem la visita virtual a la fascinant ciutat palatina de l'Alhambra, en la que sortint del Cuarto Dorado ens trobem amb la façana de Comares, manada construir per Muhammad V l'any 1.370 per celebrar la conquesta d'Algeciras.


La façana és d'una proporció magistral. Inicialment revestida de vius colors amb força tonalitats està coronada per un impressionant ràfec, obra fascinant de fusteria islàmica. Aquest espai servia per separar l'àmbit públic i administratiu del familiar i privat del palau. La porta de la dreta conduïa a les dependències familiars i del servei i la de l'esquerra comunica amb el Patio de Comares.


Aquest pati també conegut com Patio de los Arrayanes, era el centre de la vida familiar, i al seu voltant es distribueixen les diferents estances.  L'element que determina l'estètica  d'aquest espai és l'albírka, alberca en castellà, el nostre safareig; perquè la làmina d'aigua actua com un mirall on es reflecteixen les edificacions.


El nom de Patio de los Arrayanes ve dels grans massissos d'aquesta planta que envolten l'albírka rectangular en els seus costats majors. En català aquesta planta aromàtica s'anomena murtra.


A la fotografia anterior podeu veure el pavelló sud  del Patio de Comares o de los Arrayanes. La llum, els reflexos a l'aigua, les guixeries, l'aroma de la murtra..., un pati difícil d'oblidar. 


La sensibilitat de l'art islàmic i la perfecció dels seus treballs demostren la genialitat de la seva arquitectura en la que qualsevol racó us sorprendrà per la magistral feina dels artesans.


Els enrajolats embelleixen, si és que encara és possible, alguns dels espais del pati i per extensió de tota l'Alhambra.


Deixem el pati i anem a l'interior de la Torre de Comares, que és la que podeu veure darrere del pavelló nord del Patio de Comares, a la tercera fotografia de l'entrada d'avui i també reflectida a l'aigua de l' albírka a la cinquena fotografia. Aquesta torre amb els seus quaranta-cinc metres d'alçària és la de majors dimensions de l'Alhambra i al seu interior trobem l'estança més gran del recinte, que s'anomena Salón de Comares, de los Embajadores o del Trono.


A la fotografia anterior podeu veure un dels vèrtex del saló. Els paraments verticals d'aquesta estança estan íntegrament revestits de decoració de la que podeu veure un petit detall a la propera fotografia.


Les dimensions del Salón de los Embajadores són espectaculars. Parlem d'un espai de base quadrada d'onze metres de costat i divuit metres d'alçària. Si aixequem la mirada, el sostre ens deixa molt impressionats.


Fet amb fusta de cedre amb incrustacions de fustes d'altres colors, és una joia difícil d'oblidar. Imagineu-vos al Soldà assegut al seu tron al mig del saló amb totes les filigranes que l'envoltaven...
Als murs del saló hi trobem nou petites alcoves  una d'elles, la que està enfront de l'entrada, estava reservada al Soldà i per això està més ricament decorada.


Deixem el Salón de los Embajadores per visitar, entre altres, un dels espais més coneguts de tota l'Alhambra, el Patio de los Leones.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada