dimarts, 9 de gener del 2018

La farinera Moles.

A l'última entrada dedicada als edificis modernistes de Solsona us explicava, després de la descoberta de l'hotel Sant Roc, que a pocs metres trobaríem el proper objectiu. Baixem el petit tram del carrer Vall Fred i només arribar a la carretera de Bassella, a la dreta, ja podem veure la façana sud de la farinera Moles.


L'edifici és una de les poques mostres del modernisme industrial del que pot presumir Solsona. Situat fora de l'antiga muralla, en paral·lel al riu Negre. Es construí per encàrrec de l'enginyer Josep Moles i Mita. Les obres van començar al febrer de 1.924, però al març del 1.915 s'aturaren com a conseqüència del conflicte de la llum que visqué Solsona. Finalment s'acabà al 1.915 però l'interior no es va poder adequar dins al 1.918 per les dificultats de transport de fa cent anys.


Si consulteu el Projecte Final de Grau d'Enginyeria d'Edificació  de la Universitat Politècnica de Catalunya ( UPC ) de Carles Freixes Codina "Itineraris arquitectònics de Solsona ( 1.875-1.936 ), podreu informar-vos dels conflictes de la llum i l'aigua de la Solsona de finals del XIX i primers anys del XX ( pàgines 122-123 ). Una pinzellada per informar-vos que la família Reig des del Moli dels Cups d'Olius subministrava la llum a Solsona des del 1.896. Però amb la municipalització de l'aigua del 1.908, el jove enginyer Josep Moles i Mita manifestà la voluntat de comprar el Molí de Foix de Lladurs per encapçalar aquesta municipalització i desbancar la família Reig. El conflicte de l'aigua i la llum estava servit...


La farinera Moles fou una important fàbrica de producció comarcal de farina fins a finals del segle XX. és un edifici de tres plantes i un altell. A la primera planta i l'altell es feia la mòlta i el filtrat del gra. A la planta baixa s'encarregaven de la distribució i comercialització de la farina, i al soterrani era el magatzem.


L'edifici era perfectament simètric en el projecte inicial però la torre de l'extrem esquerre, al fer de mitgera, acabà transformant-se per ubicar-hi els dipòsits de gra. La torre de l'extrem dret fou l'habitatge dels propietaris amb la seva terrassa annexa. En aquesta torre les dues finestres ovals de la façana est que miren a la terrassa trenquen la simetria de tot l'edifici. A la propera fotografia de detall podeu veure una d'aquestes finestres ovals de la façana est.


Des de la façana est podem baixar al Riu Negre per observar la façana de la farinera orientada al nord. Només creuar el petit riu trobarem l'element essencial de la comarca del Solsonès: una masia al cor de la petita ciutat...


M'enfilo per la sendera de la masia fins trobar un punt on fotografiar la façana nord de la farinera Moles, que com podeu veure té un pis més per salvar el desnivell del terreny.


De les façanes paredades amb pedra destaquen els elements de maó de cara vista: pilars, coronaments, arcs de finestres i portes i lleixes de les finestres.


A les portes i finestres s'emprà arcs de sardinell de maó de cara vista excepte les claus, que són de pedra. Cal destacar el timpà de forma esglaonada que corona l'edifici de la farinera, rematat amb una cornisa de maó, com podeu veure a la propera fotografia.


La propera i última fotografia d'avui és del llibre editat per Promocions Brixton 2.002 SL "Hotel Sant Roc de Solsona 75è aniversari ( 1.929-2.004 )", que gentilment la direcció de l'hotel m'autoritzà a publicar. Podeu veure la farinera Moles a la segona meitat de la dècada de 1.910.


Font fotografia: Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya ( Col·lecció Thomas ).

 Gairebé no ens cal moure per conèixer el proper edifici modernista de la capital del Solsonès, perquè el tenim al davant de la farinera. Parlo de Cal Pau de Marrosella.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada