dilluns, 26 de febrer del 2018

El Cambril de la Mare de Déu del Claustre.

Després de donar un cop d'ull a la farinera Reig, construïda l'any 1.903 i substituïda entre 1.931 i 1.935 per un nou edifici de l'arquitecte Emili Porta Galobart, centrem la nostra atenció al Cambril de la Mare de Déu del Claustre situat davant per davant de la farinera.


L'any 1.902 Agustí Font i Carrereas, arquitecte solsoní, comença la construcció del nou cambril combinat l'historicisme i el modernisme. Josep Puig i Cadafalch dissenyà el baldaquí. El cambril "uneix" dues edificacions ben diferents. els absis romànics i una façana neoclàssica.
A la propera fotografia podeu veure a la planta baixa les dependències de la Confraria del Claustre i a la primera planta la Capella.


La Capella acull la imatge romànica de pedra del segle XII de la Mare de Déu del Claustre. Diuen els experts que és una de les millors escultures en pedra del romànic. La Mare de Déu del Claustre fou proclamada patrona de Solsona l'any 1.653.


La imatge de pedra, que amb el pas dels anys s'ha anat ennegrint, fa 105 centímetres d'alçària, està asseguda  en un tron amb el Nen Jesús a la falda i sota dels peus hi ha dos monstres. És obra de Gilabert de Tolosa.


A la fotografia següent de la façana de migdia observeu una de les finestres de doble arcada inspirada en el renaixement florentí.


I si aixequem la mirada el protagonisme és pels gerros, situats dos a dos a esquerra i dreta, d'una clara inspiració barroca.


Les dues façanes estan presidides per quatre sants, dos a cadascuna, obra de l'escultor Salvador Voltes : Sant Josep, Sant Llorenç. Sant Celestí i Sant Llucià. A la propera fotografia podeu veure la de Sant Josep.


El gran finestral de la façana de migdia situat entre els dos sants està coronat per dos àngels que sostenen l'escut de la Confraria del Claustre que, com podeu veure, no es va esculpir.


El mosaic amb motius florals i estels és obra del mosaïcista genovès Mario Maragliano i Navone ( 1.864 - 1.944 ) que s'instal·là a Barcelona l'any 1.944 i des de la capital catalana introduí el modern mosaic artístic a Espanya. Posteriorment obrí un taller a Madrid.


Maragliano col·laborà amb els arquitectes modernistes Lluís Domènech i Montaner, Antoni Gaudí, Josep Puig i Cadafalch i Jeroni Martorell i Terrats.
A la propera fotografia podeu gaudir del mosaic de la cúpula del Cambril vista des del Museu Diocesà i Comarca de Solsona.


La construcció del Cambril de la Mare de Déu del Claustre finalitzà el cicle constructiu del conjunt catedralici que va començar a finals del segle XII.


El mosaic fou restaurat per Manel Casserras i Boix l'any 1.993, home imprescindible per entendre la petita ciutat de Solsona.
Deixem el Cambril i apropem-nos al Portal del Pont on continuarem la nostra descoberta de la Solsona modernista,
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada