divendres, 3 d’agost del 2018

Restauració del Pilar del General.

Al juny del 2.015, a l'entrada "El Pilar de General", vàrem donar un cop d'ull a l'estructura porticada construïda entre els segles XIII i XVII anomenada els Porxos de Dalt, de la que forma part el Pilar del General.. Parlo de les restes de la urbanització medieval de la nostra petita ciutat.


En aquest espai per on passegem diàriament milers de lleidatans, antigament hi havia una argolla on lligaven als delinqüents per sotmetre'ls a escarn públic. El bust ens recorda a Lluís de Blondel de Drouhot i Dàvalos, primer Marqués de Blondel de l'Estany, responsable d'una sèrie d'obres que van modernitzar Lleida.


Aquest estiu la Paeria ha endegat la restauració del Pilar del General i la renovació integral del malmès carrer del General. A la propera fotografia podeu veure el pilar del General a l'esquerra i els primers metres del carrer del General a la dreta.


El carrer del General, que com podeu observar a la propera fotografia estava molt atrotinat, era un dels accessos transversals entre el Centre Històric i el Turó de la Seu Vella i portava clausurat una colla d'anys pel seu lamentable estat. Parlem d'un carrer oblidat que formava part de la trama medieval de la Lleida del segle XIII.


L'objectiu d'aquestes obres és retornar-li la seva antiquíssima funció salvant els aproximadament quinze metres de desnivell. S'intentarà conservar l'estructura d'origen medieval i dignificar l'espai, feina que com podeu veure a la fotografia anterior no serà fàcil...


Si aquests dies passegeu pel cor de la ciutat podeu veure com restauren el pilar del General, adossat a l'estructura dels porxos medievals. El pilar fou construït al voltant de 1.730. El nom del pilar ve de la casa que hi tenia en aquest lloc el diputat del General de Catalunya. Aquí es penjaven els requeriments de l'antiga Generalitat.


Posteriorment en aquest espai també s´hi penjaven els principals documents reials i de la Paeria. Fou durant molts anys el punt d'informació administrativa dels lleidatans.


Les obres, que costaran uns 137.000 euros i afectaran una superfície de prop de tres-cents metres quadrats, tenien que estar acabades a finals de juny. És evident que s'allargaran una mica...


Quan enllesteixin la restauració del pilar de General i la renovació integral del carrer del General, li donarem un cop d'ull al blog.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada