diumenge, 20 de gener del 2019

Cases singulars de Lleida ( 33 ).

Continuem passejant per la rambla de Ferran en direcció a l'estació ferroviària després de descobrir l'agitada història de la Casa Cros. Ens aturarem al número trenta-set con els espera la Casa Montull d'estil noucentista.


També, com la Casa Cros, inscrita com Bé Cultural d'Interès Local en l'Inventari del Patrimoni Cultural Català, aquest edifici cantoner a tres carrers -rambla de Ferran, Democràcia i del Carme- és el nostre protagonista d'avui.


Atribuït a Manuel Cases fou construïda el primer terç del segle XX. A la fotografia anterior podeu observar la façana del carrer Democràcia. Si ens fixem en la coronació de l'edifici als extrems podeu veure dos templets circulars descoberts, i gairebé a tocar del de l'esquerra, un frontó clàssic. La fotografia següent és de la cantonada dels carrers del Carme i Democràcia.


Si ens apropem a la coberta podem apreciar el templet circular descobert amb sis parells de columnes que embelleix l'edifici.


Al primer pis d'aquesta cantonada cilíndrica podem gaudir de les baranes de ferro forjat dels grans finestrals de la tribuna.


Si anem a la rambla de Ferran podem valorar alguns elements decoratius clàssics. La propera fotografia de detall és del frontó en el que es poden llegir les inicials J.C. Al frontó de la façana del carrer Democràcia, que podeu veure a la primera i segona fotografies de l'entrada d'avui, les inicials són M.V. Desconec a qui fan referència les inicials dels dos frontons.


Aquest edifici de planta baixa i quatre pisos ens regala a la cantonada cilíndrica de la rambla de Ferran amb el carrer Democràcia, una decoració de gran puresa clàssica. A la propera fotografia de detall podeu gaudir de les grans columnes estriades corínties que s'enfilen per la façana del primer i segon pis. Al tercer pis el protagonisme és pels gerros. Aquests elements decoratius embelleixen la magnífica tribuna.


Des del carrer Democràcia podeu veure fàcilment les petites baranes de ferro forjat dels finestrals del primer pis amb un gerro al centre i decoració vegetal, gerro que es repeteix a la resta de baranes.


Deixem la casa Montull i acabem de passejar per la rambla de Ferran en sentit a l'estació ferroviària fins arribar al carrer d'Anselm Clavé on, al número quaranta-tres ens espera una misteriosa casa...
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

  1. Moltes gracies pel teu blog. Força interessant, atractiu i didàctic pels que estimem les nostres arrels, i més si son/m de Lleida.

    ResponElimina