diumenge, 3 de febrer del 2019

A poc a poc...

L'estiu passat us explicava que la Paeria estava restaurant el Pilar del General i renovant  íntegrament el malmès carrer del General, un dels accessos transversals entre el Centre Històric i el Turó de la Seu Vella. Un carrer que formava part de la trama medieval de la Lleida del segle XIII.


Recordeu que el Pilar del General forma part de l'estructura porticada construïda entre els segles XIII i XVII coneguda com el Porxos de Dalt.
Les obres per rehabilitar una superfície de gairebé tres-cents metres quadrats tenen un pressupost d'uns 137.000 €. Estava projectat acabar-les a finals del passat mes de juny, però està clar que es fan a poc a poc...


Des del  mes d'octubre podem veure la restauració del Pilar del General però encara ens caldrà esperar bastant per tornar a passejar pel carrer del General. Si compareu la propera fotografia amb la primera de l'entrada d'avui podreu valorar la feina feta.


Les "Obres del projecte de reurbanització del carrer del General, dins l'àmbit del portal Magdalena/Noguerola de Lleida", responsabilitat de l'Empresa Municipal d'Urbanisme de Lleida S.L. avancen molt lentament en l'intent de retornar l'antiga funció al carrer, salvant un desnivell de quinze metres.


El mal estat del carrer fa molt difícil conservar l'estructura d'origen medieval i dignificar l'atrotinat espai que amaga part de la nostra història.


Quan les obres acabaran podreu veure al blog el resultat d'aquesta dignificació imprescindible d'un dels carrers més antic de la ciutat de Lleida.


De moment podem gaudir del Pilar del General, que fou construït, adossat a l'estructura dels porxos medievals, al voltant de 1.730 i que s'anomena així perquè en aquest lloc hi tenia casa el Diputat General de Catalunya. Al pilar es penjaven els requeriments de l'antiga Generalitat i posteriorment els principals documents reials i del municipi. Si observeu l'àngel que hi ha a l'esquerra del bust podreu llegir-hi 1.759, amb un cinc sorprenent...


El bust, dedicat a Lluís de Blondel de Drouhot i Dàvalos - primer Marquès de Blondel de l'Estany- que fou el responsable d'obres que modernitzaren la ciutat de Lleida, està actualment net com una patena.


En aquest pilar antigament hi havia una argolla a la que lligaven als delinqüents per exhibir-los i humiliar-los públicament.
Malgrat la neteja encara costa llegir la part inferior esquerra de la placa datada el 15 de maig de 1.958 per la degradació del material amb la que està feta.


El text diu: "A la memoria del Marqués de Blondel que de forma meritoria ejerció el gobierno de la ciudad de Lérida desde 1.785 (..) 1.794.  (Sus) edictos fijados en este pilar, con(tribu)yeron (efic)azmente a su mayor progreso y desarrollo.
XV - V - MCMLVIII"


Cal esperar per veure el resultat de la reurbanització del carrer del General. Quan sigui possible hi passejarem virtualment al blog.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada