dimecres, 25 de setembre del 2019

Casa Singer ( i 2 ).

Entrem a la Casa Singer, obra de l'arquitecte Pavel Yulievich Suzo, amb escultures de l'estonià Amandus Heinrich Adamson, per visitar la llibreria més gran de Sant Petersburgh. La impressionant porta ens dóna la benvinguda.


A la Primera Guerra Mundial l'edifici fou, per un breu període, l'ambaixada americana. Recordeu que en aquell temps Sant Petesburg era la capital de Rússia, fou Lenin qui decidí traslladar la capitalitat russa a Moscou l'any 1.918. Però Moscou a finals del segle XV ja fou capital de Rússia per primera vegada fins que al 1.712 el tsar Pere I el Gran traslladà la capitalitat a Sant Petersburgh. Després de la Revolució d'Octubre del 1.919, basada en les idees de Karl Marx i liderada per Lenin i el partit bolxevic, la Casa Singer fou nacionalitzada i assignada a diverses editorials estatals.


La principal llibreria estatal de Sant Petersgurgh, Dom Knigi - la Casa del Llibre- va obrir les seves portes al 1.938. La primera reparació important, del 1.948, consistí en refer les ferides patides durant la Segona Guerra Mundial.


Entre els anys 2.004 i 2.006 l'edifici va ser restaurat. Actualment acull diversos establiments comercials, el més important és la gran llibreria que té a tocar el cafè Singer que us permet un petit recés en la vostra recerca lectora. Si sou afortunats i podeu seure en una de les taules que hi ha prop dels grans finestrals, l'espectacle de l'avinguda Nevvski us deixarà bocabadats.


La Casa del Llibre té  tres plantes plenes de literatura i , a més a més, mapes, postals, guies turístiques, llibres sobre la ciutat, pel·lícules en DVD. Un espai on podeu passar-hi molta estona observant a la colla de petersburgesos que visiten la gran llibreria.
L'espai que avui ocupa la Casa Singer havia estat l'escola d'equitació del Duc Ernst Johann van Biron, amant de l'emperadriu Anna de Rússia. Després de patir un incendi s'hi va construir un edifici residencial de tres pisos on, en la dècada del 1.850 Sergey Lvovich Levitskiy - el primer fotògraf de Sant Petersburgh- tingué el seu taller.


L'horari per visitar la llibreria és impressionat, podeu remenar i remenar llibres tots els dies de la setmana des de les nou del matí a les dotze de la nit...


L'any 1.902 Singer Manufacturing Company comprà la parcel·la per un milió de rubles. El globus de vidre que corona l'edifici tenia un anunci de la companyia de màquines de cosir Singer que a la nit s'il·luminava.
Si esteu enamorats dels llibres, Sant Petesburgh - capital cultural de Rússia- us ofereix una gran oferta de biblioteques i llibreries.


Durant el Setge de Leningrad, de gairebé nou-cents dies, la Casa de Llibre continuà funcionat fins i tot quan va caure una bomba a l'edifici del costat que trencà totes les finestres de la llibreria.
En alguns punts de la llibreria podeu observar a vista d'ocell la planta que hi ha sota de la que esteu com podeu veure a la propera fotografia.


Només l'hivern del 1.941, el primer any del setge,es tancà provisionalment perquè a l'edifici no hi havia li electricitat ni calefacció.
Deixem la Casa Singer i passegem per l'avinguda Nevski fins al Palau d'Hivern, que actualment forma part del Museu de l'Ermitage. Creuem el riu Neva pel pont del Palau i accedim a l'illa Vassilievski, on el la propera entrada descobrirem el Konka...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada