dimarts, 15 de setembre del 2020

Cases singulars de Lleida ( 53 ).

Després de donar un cop d'ull a la caseta del guardaagulles i als vells tallers de l'antiga estació de El Recorrido deixem el barri de Pardinyes per anar al del Secà de sant Pere, concretament al carrer de la Llibertat, que enfilarem per gaudir de dues torres històriques de la ciutat.


A la falda del tercer turó de Lleida ( els de la Seu Vella i de Gardeny són molt coneguts ), ens observa - apuntalada- la torre de la família Vicens.


L'any 1.937 Rosa Vicens va fer donació de la gran finca, anomenada Hogar del Carmen , per fer un sanatori infantil. Acabada la Guerra Civil, al 1.939 la Diputació de Lleida fou la propietària.


La casa, coneguda com Torre Vicens, de principis del segle XX està catalogada com a Bé Cultural d'Interès Local. Malgrat la catalogació hi ha una part de l'edifici que està apuntalada i presenta un aspecte lamentable, degradat i molt deteriorat.


Torre Vicens va ser casa de colònies durant uns anys per als nens de la Casa de Maternitat, però deixà d'acollir-los pel mal estat de les instal·lacions. Al número set del carrer de la Llibertat trobem la porta d'accés, de ferro forjat, que encara mostra la seva bellesa.


Malgrat que el pany ja no funciona, la porta està tancada amb un cadenat i les pintades l'embruten, és una bona idea aturar-se i contemplar el treball de forja.


L'any 1.977 la Diputació va cedir a l'Estat 5.319 metres quadrats de la finca, inclosa la torre i el jardí, per construir-hi la caserna de la Guàrdia Civil. La Diputació vengué 16.776 metres quadrats de la finca Hogar del Carmen l'any 1.981 a l'Ajuntament de Lleida per  construir l'institut Torre Vicens. Al 1.988 la Guàrdia Civil va retornar 2.046 metres quadrats ( la torre i part del jardí ) perquè no els va utilitzar per fer la caserna. La Diputació signà un conveni de col·laboració amb el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya per reconstruir l'edifici. All 2.007, l'Escola Taller Torre Vicens, va reparar la coberta i dues façanes, però la principal està apuntalada i la decoració arquitectònica molt malmesa. La placa que veureu a la dreta de la porta ens deixa molt clar que fa una colla d'anys que no hi ha pressupost per acabar la rehabilitació de Torre Vicens.


La coberta i les façanes orientades al carrer de la Llibertat i al jardí estan ja rehabilitades i tenen un aspecte molt diferent a la façana principal.


Al 2.012 la Diputació es va comprometre a rehabilitar l'edifici després de cinc anys d'abandó. L'objectiu era, una vegada acabada l'obra, cedir espais a entitats i associacions  de la ciutat però està clar que caldrà esperar.


De la gran finca Hogar del Carmen ara només és propietat de la Diputació la casa i part del jardí. Si no fem un esforç, la malmesa façana principal s'acabarà enfonsant...


Deixem Torre Vicens i continuem enfilant el carrer de la Llibertat, eix vertebrador del tercer turó de Lleida. Quan arribem al carrer Germans Queralt, anem a l'esquerra on a pocs metres ens està esperant la Torre Queralt.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada