diumenge, 28 d’agost del 2022

Patrimoni retallable del Solsonès ( 1 ).

A l'entrada del passat dia dotze vàrem donar un cop d'ull a l'Arxiu Comarcal del Solsonès. Damunt d'un dels mobles hi havia dues petites vitrines de metacrilat amb quatre retallables, cadascuna, d'edificis singulars del Solsonès. A l'entrada d'avui observarem detalladament una d'aquestes vitrines.


Els Amics del Museu i l'Arxiu Comarcal del Solsonès van editar maquetes retallables de vuit edificis singulars de la comarca. Vàren col·laborar en el projecte l'Ajuntament de Solsona i el setmanari Celsona. Josep Torralbas Bel fou l'autor dels retallables. El primer es publicà l'any 2.014.


A la fotografia anterior podeu veure d'esquerra a dreta: Sant Julià de Canalda ( Canalda -Odèn- ), el Santuari de Massarrúbies ( Montpol - una de les set entitats de població del municipi de Lladurs ), la Torre de Vallferosa ( Torà ) i la Font de San Joan ( Solsona ).


Els altres quatre retallables que poeu veure a la fotografia anterior són, d'esquerra a dreta, Sant Pere de Graudescales ( Navès ), Castellvell ( Olius ), el Palau Llobera i l'Hotel Sant Roc ( els dos a Solsona ). Els vuit retallables els podeu comprar a l'Arxiu Comarcal del Solsonès situat al Palau Llobera.
Avui us ensenyaré els retallables de la primera vitrina, i en una propera entrada els altres quatre. Comencem pel de l'església de Sant Julià de Canalda, editat al novembre del 2.017.


Si observeu la fotografia anterior i la propera podreu comparar la maqueta retallable amb l'església romànica dels segles XI i XII.
 
 
Aquesta església, d'una sola nau, està ubicada a l'entitat municipal descentralitzada de Canalda a la part oriental del municipi d'Odèn.


L'església construïda entre els segles XI - XII  conserva dos absis del segle IX. Documentada a l'Acta de Consagració i Dotació de la Catedral d'Urgell de l'any 839, fou consagrada novament l'any 900 pel bisbe Nantigís.
A la propera fotografia de detall del retallable podeu veure a la dreta la porta d'entrada amb arc de mig punt adovellat. La porta encara lluu ferramenta d'estil romànic. Al centre i a l'esquerra el campanar de cadireta amb tres ulls ( el superior més petit ), construït posteriorment sobre el mur del frontispici.

 
A la dreta de la fotografia anterior de detall podeu veure l'antiga porta adovellada d'arc de mig punt i les fulles de fusta que conserven l'antiga ferramenta d'estil romànic. A la fotografia següent podeu observar atentament la bellesa d'aquesta porta.

 
El segon retallable, editat el mes de setembre de l'any 2.018, és del santuari de la Mare de Déu de Massarrúbies, una església de Montpol ( municipi de Lladurs ). L'església, d'origen romànic, fou reformada al segle XVII en estil barroc.

 
Us proposo, com abans, comparar la maqueta retallable de la fotografia anterior amb la propera fotografia del santuari.

 
És una església d'una nau, de planta rectangular. Un porxo dóna accés a l'església a la que accedirem per un portal d'arc de mig punt adovellat.


L'església té capelles laterals amb cobertes a una vessant. En un dels murs laterals hi ha adjunt el cementiri, que podeu veure parcialment a la dreta de la fotografia següent.
 

La fotografia anterior ens permet observar en primer terme el porxo amb teulada de dues aigües, i darrere el frontispici de l'església.
A la propera fotografia de detall del retallable podeu veure el campanar de cadireta amb dos ulls amb arc de mig punt, acabat amb un frontó triangular amb decoració en forma de boles als vèrtex.


Si de la fotografia anterior faig el detall de la portalada adovellada amb arc de mig punt podreu constatar que entre la dovella clau i el porxo hi ha una imatge de la Verge.


És una majòlica de l'any 1.977, obra de Salvador Sunet Pahissa dedicada a la Mare de Déu de Massarrúbies. La podeu apreciar molt millor en la propera fotografia de detall.


La imatge de la Mare de Déu de Massarrubies fou trobada per un pastoret de la masia  Cabiscol que està pocs metres de l'església. Diu la llegenda que quan volien traslladar la talla de la Mare de Déu, a l'allunyar-se augmentava de pes i no feia possible el trasllat...
El tercer retallable està dedicat a la Torre de Vallferosa, una obra mestra de l'arquitectura militar europea del segle X construïda aproximadament l'any 970.


Editat l'any 2.017, al retallable a més a més de la torre mil·lerària hi ha les restes de l'església de sant Pere de Vallferosa.


La porta d'entrada a la torre està al nivell d'un primer pis. Actualment hi podem accedir per una escala de fusta però els soldats ho feien amb una escala de corda enrotllable.


A la fotografia anterior de detall podeu veure la torre, de planta circular i secció troncocònica, de trenta-tres metres d'alçària. La fotografia següent és de l'espectacular torre.


L'últim retallable d'aquesta primera vitrina, editat al juliol del 2.017, és de la font de la plaça de Sant Joan de la ciutat de Solsona.


La font de pedra del segle XIV, de base quadrada, està al centre de la plaça de Sant Joan. A sobre de la font, al segle XVIII es va construir una capella neoclàssica dedicada a Sant Joan.


El conjunt de façanes de la plaça de Sant Joan està catalogat com Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català. En podeu veure una part a la fotografia següent.


De les quatre cares de la capella, tres estan descobertes amb un gran arc de mig punt i ,a la posterior, hi podem llegir el poema de Josep Maria de Segarra i de Castellarnau "Record de Solsona".
A la fotografia propera fotografia de detall del retallable podeu observar part de la capella neoclàssica que es construí sobre la font.


La font té dos sortidors a la cara principal i dues aixetes a cada cara lateral que flanqueja la principal. Podeu veure detalladament una d'aquestes aixetes en la fotografia següent.


Els quatre retallables d'edificis singulars de la comarca que hi ha a la segona vitrina els observarem detalladament en una propera entrada.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada