divendres, 9 de setembre del 2022

Gaudir de Guillermo Lorca García-Huidobro.

Passejar pel carrer de Montcada de Barcelona és fascinant. La família Montcada va obrir aquest carrer al segle XII per comunicar els barris de la Bòria i Vilanova de Mar. El carrer acull el nucli d'arquitectura civil medieval més important de la ciutat. En poca metres trobem el Museu Picasso ( que ocupa cinc grans casals o palaus ), el Museu Etnològic i de Cultures del Món ( a les cases Nadal i del Marquès de Llió ) i el MOCO Museum Barcelona ( al Palau dels Cervelló ) que obrí les seves portes al públic el dia 16 d'octubre del 2.021. Avui entrarem virtualment al MOCO Museum Barcelona per gaudir del pintor xilè Guillermo Lorca García-Huidobro.


Pugem per l'escala de pedra del Palau dels Cervelló construït durant el segle XVI aprofitant una antiga construcció del segle XV. Els Cervelló hi van viure fins al segle XVIII i llavors passà a la família Giudice, una nissaga de comerciants genovesos.
En una entrada posterior visitarem tot el museu però a la d'avui ens centrarem en les dues sales de la primera planta que acullen l'exposició Esplendor de la Noche que podeu visitar fins al proper mes de novembre.


Els grans quadres del pintor xilè, nascut a Santiago el març del 1.984, us deixaran bocabadats. Alguns crític el consideren realista, fins i tot hiperrealista. Aquesta és la primera mostra individual europea de Guillermo Lorca García-Huidobro.
A la fotografia anterior i a la propera de detall podeu veure l'oli sobre llenç del 2.021 ( 197 X 390 centímetres ) The Little Gardens. El quadre mostra una escena en la que diferents felins ataquen altres animals mentre al mig del caos una nena juga amb la sang i una altra nena amb ales de papallona vola somrient sobre el perill.


Als quadres del pintor xilè és impactant el contrast de la bellesa i ingenuïtat de la infància amb la mirada salvatge dels animals i la sang. Una mena de malson en el que es barregen de manera inquietant la innocència i l'horror.


A la fotografia anterior i a la propera de detall podeu observar l'oli sobre llenç del 2.020 ( 180 X 300 centímetres ) The Healer protagonitzat per una jove victoriana que té cura de les ferides d'un goril·la esquena platejada ( un goril·la mascle adult ). El goril·la té els canins llargs, propis de la madures, i una taca de pèl platejat a l'esquena. Els personatges centrals estan flanquejats per dos grans gossos i tres gats. A la catifa hi ha trossos de pastís. Aquest somni de Guillermo Lorca és un record de la bella i la bèstia.


Guillermo Lorca s'inspira en un llibre de contes de fades, que li van regalar quan era petit,  il·lustrat pel pintor romàntic Gustave Doré per crear el seu món inquietant.


Les fotografies anterior i propera són de l'oli sobre llenç del 2.019 ( 300 X 180 centímetres ) Bird of Paradise en el que tres inquietants gats gegants baixen per l'escala en la que gateja un nadó. Del cos del diabòlic gat negre amb ulls grocs goteja lava. Dues noies, flanquejades pels seus gossos es mostren indiferents als gats que s'apropen. Darrere de la noia asseguda hi ha una cigonya gegantina.


Del 2.018 és l'oli sobre llenç, de 210 X 150 centímetres, The Big Bear en el que tres nenes petites neden en una manta de pèl mentre les vigila un gos que no sabem si és un company fidel o una bèstia ferotge...


Després d'estudiar un any a la Universidad Católica va anar a Noruega on fou aprenent del pintor figuratiu Odd Nerdum. Guillermo Lorca és un pintor autodidacta amb una clara influència dels pintors del barroc.


A la fotografia anterior podeu veure l'oli sobre llenç del 2.020 ( 300 X 480 centímetres )  The Empress, una celebració del naixement i de l'evolució. L'emperadriu és la mare còsmica que governa la terra i el cel.


The Encounter, fotografia anterior i propera de detall, és un oli en acrílic sobre llenç dels anys 2.018 - 2.019 ( 210 X 230 centímetres ) protagonitzat per Javiera Gaeta que era la parella i musa de Guillermo Lorca. La fotografia de detall ens permet constatar que Javiera camina sobre dos caps. Un és el de Guillermo Lorca. L'escena ens recorda l'episodi bíblic de Judit amb el cap d'Holofernes.

 
Acabem la visita virtual a l'exposició temporal Esplendor de la Noche amb l'oli sobre llenç del 2.019 ( 140 X 110 centímetres The Landing . Explica Guillermo Lorca que els cabells d'éssers humans d'altres terres tenen colors antinaturals. La nens de cabells de color blau cel dorm envoltada de llençols i oques.


Abans de sortir de les dues sales que acullen l'exposició temporal faig la propera fotografia perquè us feu una idea clara de la mida dels quadres del pintor xilè.


Deixem l'exposició temporal Esplendor de la Noche però no el MOCO Museum Barcelona al que donarem un cop d'ull en una propera entrada.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada