L'any 1.785 van arribar a La Casa Lonja de Sevilla els primers documents de l'Arxiu de Simancas. Al 1.760 es van dividir els documents de l'arxiu. Aquest any va ser la data que diferenciava els documents administratius dels històrics. Està molt clar que l'Arxiu d'Índies és el principal dipòsit documental per a l'estudi de l'administració espanyola en el nou món.
A la sala de investigadores podem trobar gent molt enfeinada remenant entre els fons de l'arxiu. Les dues fotografies d'aquesta sala i dels documents són de la web de l'Arxiu General d'Índies.
Els fons documentals estan organitzats en quatre grans seccions: Institucions metropolitanes, Institucions colonials, Arxius privats, i, Altres fons i col·leccions.
De les institucions metropolitanes cal destacar El Consell d'Índies nascut l'any 1.524 com a màxim organisme peninsular per al govern i l'administració del nou món.Va desaparèixer l'any 1.834.
La Casa de Contractació ( segles XVI - XVIII ) va exercir un triple funció: Dirigir el comerç i la navegació indiana,Tribunal de justícia mercantil, i Institució científica que estudia, ensenya i resol els problemes marítims i cartogràfics.
Un dels documents que podeu consultar és El Tratado de Tordesillas signat el 7 de juny de 1.494 i pel qual els reis d'Espanya i Portugal es repartien el nou món.
Fins i tot en un dels arxius privats, el del Ducado de Veragua ( segles XV - XVIII ) , es poden llegir 16 cartes autògrafes de Cristòfol Colom al seu fill Diego.
Recordeu, nenes i nens, que a l'arxiu hi ha 49.000 lligalls. Està clar que es poden consultar moltíssims més documents.
Deixo als investigadors a la seva sala treballant i torno a baixar per l'escala de marbre malagueny per ensenyar-vos l'altre edifici de l'arxiu. Sortirem al carrer i anirem a l'edifici de La Cilla del Cabildo que està al costat.
Però cal sortir de La Casa Lonja per anar a La Cilla del Cabildo ?
No deixeu de seguir el blog de la biblioteca i resoldreu aquest nou misteri.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada