dissabte, 14 d’abril del 2012

Descobrir el timple.

El passat dissabte 24 de març, a l'entrada Dissabtes poesia:¿Qué fue de los cantautores? recomanava l'últim disc del cantautor extremeny Luis Pastor.Un dels petits regals d'aquella entrada era el vídeo on Luis Pastor canta amb Lourdes Guerra la cançó "En balsa de piedra". Els acompanya el fill del cantautor, Pedro Pastor tocant el timple, un instrument típic de les Canàries.
Avui volia explicar-vos la meva descoberta en un dels millors exemples d'arquitectura senyorial illenca, el Palacio Spínola, construït entre 1.730 i 1.780 i que al segle XVIII va ser residencia del Governador de Lanzarote.El palau va ser restaurat l'any 1.974 amb l'assessorament de César Manrique.

Ja sé el que penseu . Quina relació té el Palau Spínola amb l'entrada sobre Luis Pastor? Doncs aquest palau acull el projecte museístic la Casa-Museo del Timple.

Aquest projecte contempla un espai dedicat a les tradicions de la Villa de Teguise ( antiga capital de Lanzarote). Una de les sales està dedicada als orígens del timple.

En aquesta mostra de timples, destaquen els fabricats per Simón Morales Tavío, un dels mestres en l'art de fer aquests instruments.

El timple és un instrument musical de corda típic de les Canàries. És una petita guitarra de cinc cordes, ( alguns en tenen quatre), i una caixa de ressonància estreta i bombada per sota, anomenada gepa. Va ser introduït a les Canàries després de la conquesta per part dels mallorquins al segle XIV. Es pensa que prové de la guitarra barroca.

Una sala ens presenta els instruments "parents" del timple. Els parents propers: cuatro, cavaco, cavaquinho,ukelele,charango,guitarrico; i els parets llunyans: chitarrone, rebab, balalaika, bandurria.

És molt interessant la sala dedicada al procés de construcció del timple. En aquest petit taller artesà podem veure, pas a pas , l'art de fer un instrument.

El Palacio Spínola, tota una lliçó de tradició, música i arquitectura.
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

  1. Volia comentar que si algú s'anima a aprendre timple, pot fer-ho gratuïtament i sense publicitat en www.guitarraline.es

    ResponElimina
  2. Gràcies per la teva informació.
    Atentament.

    ResponElimina