diumenge, 2 de febrer del 2014

Antoni Benaiges no va poder ensenyar el mar als seus alumnes... ( i 5 ).

A les entrades anteriors dedicades a l'Antoni Benaiges descobrírem l'emocionant història d'aquest mestre català que va prometre el mar als seus alumnes del petit poblet de Bañuelos de Bureba al nord-est de Burgos, on va treballar del 1.934 al 1.936. El jove fotògraf Sergi Bernal és l'ànima del projecte Desenterrant el silenci l'objectiu principal del qual és no oblidar el passat. No es tracta d'obrir ferides com diuen alguns, sinó de ser justos. El projecte d'investigació ens arriba en tres formats: l'exposició "Desenterrant el silenci" , el llibre editat l'any 2.012 per Blume-Mirmalda-Ventall " [ Desenterrant el silenci ] Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar", i el documental "El Retratista".


La idea original i les investigacions en que es basa el documental que tanca aquesta descoberta són de Sergi Bernal. S'encarrega de la direcció, fotografia i muntatge l'Alberto Bougleux. Produït l'any 2.013 i realitzat amb l'aportació de 184 micromecenes  més el recolzament dels Ajuntaments de Santa Coloma de Gramenet, Mataró i Mont-roig del Camp, Memorial Democràtic, Generalitat de Catalunya i Zalab  ( Video Partecipativo e Documentari). Cinquanta-dos minuts molt especials i amb moments plens d'emocions dels que destaco les intervencions d'alguns dels alumnes de l'Antoni. 
El documental es va estrenar el 27 de novembre i actualment està programat a Barcelona als cinemes Girona ( carrer Girona nº 175), especialitzats en cinema de qualitat i  films europeus. Els propers dimecres 5 i 12 de febrer a les 20:00 hores està programada la projecció i el col·loqui amb els protagonistes.
En Sergi Bernal està intentant que l'exposició i el documental arribin a Lleida . Mentrestant m'ha enviat gentilment el full de sala:
EL RETRATISTA

Una escola rural republicana dels anys '30. Un món perdut vist amb els ulls de nens que aprenen a escriure. La utopia d'un mestre truncada per la guerra i la dictadura. Un documental i un repte col·lectiu en memòria de les víctimes del repressió franquista
Sinopsi

Curs escolar 1934-35. Se li assigna al jove mestre català Antoni Benaiges l’escola rural de Bañuelos de Bureba, un petit llogarret de la província de Burgos. L’Antoni té un projecte senzill a desenvolupar: ensenyar als nens a llegir, a escriure i amb això que els nens siguin lliures. També té un mètode senzill per fer-ho: la tècnica Freinet i la impremta escolar, que el mestre Antoni decideix posar a disposició de la lliure fantasia dels nens del poble. L’entusiasme és gran, i els resultats són sorprenents. Sota la supervisió del mestre els nens arriben a imprimir uns quaderns únics, que són el mirall de la visió infantil de la vida d’un poble rural de la dècada dels anys 30. El mestre a més a més activa un intens intercanvi de quaderns escolars entre altres escoles que utilitzen la mateixa tècnica, els quaderns escolars del poble de Bañuelos arriben a escoles de la resta de l’estat, de França i inclús d’Amèrica. Però el somni dura poc: el juliol de 1936, en els primers dies de la Guerra Civil, Antoni Benaiges serà afusellat i enterrat a una fossa comuna. La seva història perduda i el seu llegat pedagògic reapareixerà de manera inesperada 75 anys després més enllà de l’Oceà Atlàntic...
Aquí teniu un petit tastet del documental...
El Retratista - trailer from alberto bougleux on Vimeo.
Gràcies Sergi per desenterrar el silenci.
Atentament.
Senyor i

2 comentaris: