dissabte, 22 d’octubre del 2016

L'arxiu arqueològic de Lleida ( 10 ).

Deixem la part expositiva i didàctica del magatzem de l'arxiu arqueològic on hem vist les vitrines amb la línia del temps a la part superior on estan estan exposades peces d'Ilerda, Medina Larida, Leyda i la Lleida Moderna. A més a més descobrírem el mosaic de les termes d'Ilerda, un parell de propostes didàctiques per treballar amb els més petits, peces del convent de Sant Francesc ( segle XIII ), la pica per a la decantació de l'oli ( 1.700 - 1.899 ), les claus de volta gòtiques de la Suda ( Leyda segle XIII ), i altres petites peces trobades pels arqueòlegs. 
Fins ara hem visitat la part dreta del magatzem de gairebé mil metres quadrats, avui caminarem virtualment per la resta del magatzem, un espai ple de prestatgeries i caixes amb moltes peces i fragments trobats en les excavacions arqueològiques fetes a Lleida des dels anys 80 del segle passat.


En aquest espai ple de prestatgeries perfectament ordenades, passejant pels passadissos  t'adones de la gran quantitat de material que es guarda al magatzem. Entre els passadissos, acollada a un plafó de fusta trobem una pantalla misteriosa.


Li pregunto a l'Ana i m'explica que en aquesta pantalla veurem les peces que es guarden en un espai no visitable. A la primera entrada dedicada a l'arxiu arqueològic de Lleida del passat mes de juny, us mostrava la porta tancada que hi ha davant l'entrada del magatzem arqueològic.


Les peces que hi ha en aquesta sala són molt delicats i estan a una temperatura i humitat controlades. A la propera fotografia podeu veure un fus, torteres i pondus de l'època ibèrica. Els pondus servien per tensar el fil, a l'hora de teixir la roba. La tortera és la rodeta que posada al capdavall del fus, ajuda a tòrcer el fil.


Els daus que podeu veure a la fotografia següent estan fets d'os i són de l'època romana. Com podeu comprovar, als humans ja fa molts segles que ens agrada jugar.


En les excavacions fetes a la plaça de la Paeria van trobar diferents peces de vidre: una tassa, un bol i una copa de vidre. Aquí podeu veure el vol medieval de vidre verd.


Alguna vegada en les excavacions arqueològiques es troben amagatalls en els que els nostres avantpassats amagaven els seus objectes de valor. És el cas d'aquestes monedes del segle XVIII.


Deixem la pantalla i tornem a caminar pels enamoradíssims passadissos on podeu veure en cada prestatgeria  uns folis informatius.


A cada foli s'explica detalladament els materials guardats en aquell prestatge: el passadís, les intervencions  i el que hi ha a cada caixa.

 
Algunes peces estan perfectament classificades i en els tàpers que es guarden podem llegir-hi informacions com l'època, mides, lloc on s'ha trobat ...


Deixem el magatzem arqueològic i aprofitem per donar l'última mirada als prestatges plens de caixes amb peces que ens expliquen el passat de la nostra petita ciutat.


Anem a la primera planta de dos-cents metres quadrats on hi ha l'oficina tècnica d'arqueologia i la sala de treball. La voleu veure?
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada