divendres, 14 de setembre del 2018

Cases singulars de Lleida (25).

Després d'apropar-nos a la Plaça Berenguer IV per observar atentament l'estació ferroviària Lleida-Pirineus, edifici noucentista construït entre 1.925 i 1.929 per Adolf Florensa, i els docs -una de les poques mostres del nostre escàs patrimoni arquitectònic industrial- enfilem el carrer Príncep de Viana. Al número catorze trobem l'objectiu de l'entrada d'avui: la farinera La Meta.


L'antiga farinera també és obra de Francesc de Paula Morera i Gatell. L'edifici modernista, construït entre 1.913 i 1.915, ha quedat encaixonat entre les cases del carrer Príncep de Viana. Conjuntament amb l'Antic Escorxador Municipal és una de les dues mostres d'arquitectura industrial modernista de la capital del Segre.


L'any 1.998 la comissió d'urbanisme declarà la farinera Bé Cultural d'Interès Local. La Meta és un edifici de planta rectangular amb semisoterrani i quatre plantes. La farinera fou un encàrrec del senyor Pere Llusà. A la part inferior de la propera fotografia podeu observar les petites finestres del semisoterrani.


La façana està molt compartimentada horitzontalment i verticalment. Hi podeu comptar cinquanta-sis finestres de diferents acabats. A la fotografia següent podeu veure les de la segona i tercera planta.


El protagonisme decoratiu de la façana el comparteixen la pedra, el maó de cara vista i la rajola de ceràmica vidrada. Aquests materials són típics del modernisme. La coberta és de teula àrab. A la façana posterior hi ha uns magatzems afegits. L'estat de conservació de la farinera La Meta no és gaire bo com podeu apreciar a la propera fotografia de les finestres de la quarta planta.


A la part central de la façana de Príncep de Viana hi ha un frontó on encara es pot llegir, amb dificultat, el nom de la farinera. Ja fa anys que l'activitat industrial es traslladà del centre urbà de Lleida.


Els últims dies del 2.012 s'aprovà el projecte urbanístic de reparcel·lació, que forma part del Pla de l'Estació. El projecte implicà el trasllat de l'activitat industrial de la farinera i la reconversió en un edifici d'oficines, hoteler o comercial. El projecte suposà el tancament definitiu de la farinera La Meta.


La transformació de l'antiga farinera implica la conservació de les dues façanes, que estan catalogades. Però aquesta transformació encara no ha començat i l'edifici cada dia està en pitjors condicions com podeu apreciar a l'anterior fotografia de detall de les rajoles de ceràmica vidrada que decoren l'espai entre les finestres de la segona i tercera planta.


La majoria dels nous habitatges previstos al Pla de l'Estació es faran a la part posterior de la farinera, orientats a les vies que es cobriran. A la propera fotografia podeu veure una imatge virtual del projecte d'urbanització del polígon d'actuació UA3.


Font fotografia: Ajuntament de Lleida.

L'escala que ens ajudarà a superar el desnivell entre la plaça Berenguer IV i el cobriment de les vies, passarà per damunt dels docs. Podeu imaginar-ho a la fotografia següent.


Font fotografia: Ajuntament de Lleida.

Mentre aquest projecte de Millora Urbana de l'Estació de Lleida no s'engega, l'antiga farinera La Meta ens demana una actuació ràpida.Clam que també fan els atrotinats docs.


Al nostre reduït patrimoni arquitectònic industrial li cal més determinació de totes les institucions implicades perquè la degradació dels històrics edificis cada dia és més evident.
Atentament.
Senyor I

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada