dimecres, 22 de setembre del 2021

Arxiu Gavín: Inventari d'Esglésies de Catalunya ( 13 ).

La sèrie d'entrades de l'Inventari d'Esglésies de Catalunya dedicades als edificis religiosos de la ciutat de Lleida les vàrem començar l'agost passat. A les tres primeres hem observar detalladament les antigues fotografies, algunes centenàries, de la Catedral Antiga ( Seu Vella ), l'església de Sant Llorenç ( que ha tingut funció de catedral en dos moments històrics ), la Catedral Nova i l'església de Sant Martí. Exceptuant la Catedral Nova, els altres tres temples poden presumir dels seus elements arquitectònics romànics. A l'entrada d'avui donarem un cop d'ull als altres tres edificis romànics de la capital de Ponent: l'antiga església de Sant Joan, el Monestir de Sant Ruf i l'església de Santa Maria del Castell de Gardeny. Començarem per l'antiga església de Sant Joan, malauradament enderrocada l'any 1.868...
A l'arxivador de l'inventari trobo una colla de fotografies del 1.976 en les que es veuen les obres per fer l'aparcament soterrani a la plaça de Sant Joan, en les que varen trobar les restes de l'església romànica.


Al paperet mecanografiat podem llegir: "Lleida. A.Església de Sant Joan Baptista -restes- -any 1.976- 1.976/ 1.976/1.976/ 1.976". A les dues properes fotografies podeu veure millor les restes de l'absis. A la primera el mur exterior i a la següent ( la cinquena del full anterior ) l'interior de l'absis amb part de l'església actual darrere.



Sota la plaça actual, obra de l'arquitecte Luís Peña Ganchegui, hi ha un aparcament i els fonaments de l'absis romànic situat just davall de l'estructura - amb forma d'absis- que podeu observar a les dues properes fotografies.



La fotografia següent, de l'Arxiu d'Imatge Històrica de la Universitat de Lleida és un document gràfic excepcional en la que podeu veure el campanar de l'antiga església romànica. La va fer Charles Clifford l'any 1.861 sense saber que set anys després seria absurdament enderrocada...


Font fotografia: Arxiu d'Imatge Històrica de la Universitat de Lleida.

Durant la construcció de l'aparcament es varen trobar, a més amés dels fonaments de l'absis, algunes mènsules i capitells de l'església romànica de Sant Joan que podeu mirar i admirar al Museu de Lleida.


La fotografia anterior és d'una de les mènsules de pedra sorrenca datades entre 1.225 i 1.240. Estan decorades amb caps humans, caps zoomòrfics, elements del bestiari, representacions burlesques... Aquests elements arquitectònics sostenen la cornisa o la càrrega d'un sostre.
La fotografia següent és d'un dels capitells de l'antiga església. Podeu valorar la perfecta decoració de l'Escola de Lleida que es caracteritzà per una perfecta combinació de l'art romànic i l'andalusí.


El projecte de l'arquitecte basc fou aprovat per l'Ajuntament de Lleida l'any 1.982. Peña Ganchegui construí a Barcelona l'any 1.985, conjuntament amb Antón Pagola i Montserrat Ruiz, el Parc de l'Espanya Industrial. Les nous torres de llum tenen una germana lleidatana...
En algunes de les fotografies del 1.976 podem veure maquinària pesada treballant al costat de les restes de l'església romànica. Darrere podeu observar part de la façana neogòtica de l'església de Sant Joan actual.


Deixem Sant Joan per fixar-nos en les imatges del monestir de Sant Ruf que trobareu al costat de la carretera de Torre-serona, a només dos quilòmetres de Lleida. L'antic monestir està ubicat en un terreny privat de la Partida de la Plana.
A la propera fotografia d'un full de l'arxivador podem veure cinc imatges ( una targeta postal i quatre fotografies ). El text mecanografiat diu: "Lleida. Església de Sant Ruf. -ruïnes- anys 1.900- 1.910/ 1.973/ 1.973/ 1.973".


La que està a la dreta del paperet mecanografiat és una targeta postal centenària i la que està a la seva dreta ( fotografia següent ), és del 1.910. Si la compareu amb la fotografia actual podreu constatar que, malgrat que ha passat més d'un segle, l'estat de conservació continua sent lamentable.



Les restes del monestir de la segona meitat del segle XII tenen actualment la funció de magatzem agrícola... La tercera fotografia del full arxivador és del 1.973. Entristeix comparar-la amb la fotografia actual del mateix indret. És un miracle que el maltractat monestir de Sant Ruf no s'ensorri.



A l'arxivador hi ha una targeta postal del 1.900, una fotografia de 1.910, vuit de 1.973 i catorze de 1.976. A la propera en podeu veure dues de la porta, amb arc de mig punt, del transsepte. La diferència amb la fotografia actual no convida a l'optimisme.



Per acabar l'entrada d'avui tornem a  Lleida per enfilar-nos al segon turó de la ciutat on hi ha el Castell de Gardeny, una construcció templera de la segona meitat del segle XII. L'església de Santa Maria, amb absis poligonal, d'estil romànic de transició conserva restes de decoració mural que podrien ser del segle XIII.
La imatge més antiga de l'església de Santa Maria  ( propera fotografia ) que hi ha a l'arxiu Gavín és del 1.925. El text mecanografiat diu: "Lleida. Església de Santa Maria - del castell dels Templers- -a/c-  -any 1.925-". A la següent del 1.979, amb la mateixa perspectiva, podeu veure que a la torre de base rectangular afegida al contrafort del mur sud ja li falta la part superior; i a a tercera fotografia ( actual ) del mur sud ja no queda res d'aquesta torre.




A les dues properes fotografies podeu comparar el mateix indret de l'església de Santa Maria de Gardeny amb una diferència de quaranta anys.



Les muralles són molt posteriors ( segles XVII i XVIII ) ja que les obres de fortificació foren conseqüència de la Guerra dels Segadors ( 1.641- 1.652 ) i de la Guerra de Successió ( 1.701 - 1.715 ). L'any 1.996 van marxar els militars i la Paeria comprà les propietats.
Baixem del turó de Gardeny i tornem al centre de la ciutat per descobrir les antigues fotografies d'altres edificis religiosos a la propera entrada dedicada a l'Arxiu Gavín.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada