dimarts, 19 de desembre del 2023

Itsasmuseum Bilbao ( 2 ).

La primera entrada dedicada a l'Itsasmuseum Bilbao la vàrem acabar donant un cop d'ull a la Casa de las bombas. Us vaig dir que continuaríem la visita virtual observant les espectaculars cadenes i àncores que hi ha a pocs metres de la petita construcció que acollia les bombes de buidatge ( bombas de achique ) que s'empraven per buidar l'aigua dels dics i mantenir-los secs.

Les cadenes que podeu veure a les fotografies foren construïdes per l'empresa Vicinay de Sestao, amb més de 270 anys d'història, que és líder mundial en fabricació de cadenes.
Penseu que a la cadena més gran, cada baula pesa quatre-cents quilograms, té una capacitat de càrrega de 2.476 tones i és com les que s'empren per fondejar una plataforma de gas i petroli en el Golf de Mèxic. La cadena més petita, la més comuna durant el segle XX, és similar a les que subministraven les drassanes Eusakalduna fins a la dècada dels vuitanta del segle passat. 


Darrere de les grans cadenes estan exposades sis àncores de ferro forjat. Tenen forma de garfi o ham i estan fixades a l'extrem d'una cadena. Quan es llancen al fons del mar subjecten l'embarcació i impedeixen que els corrents o els vents arrosseguin el vaixell a la deriva.


A la fotografia anterior, gràcies a la gentilesa de l'Egoitz de l'Itsasmuseum Bilbao puc explicar-vos que les àncores, d'esquerra a dreta, són del tipus: Hawkin ( 1 ), Rodger ( 2 ), Hall ( 3 ), Rezón ( 4 ), Trotman ( 5 ) i Wasteney ( 6 ). Kaixo Egoitz. Esquerrik asko!

L'àncora Hawkin ( 1 )  és una àncora articulada  ( els braços es poden moure en angle amb la canya ). La Rodger ( 2 )  és una variant de la del tipus almirallat amb els braços reforçats, les ungles més fines i amb orificis als extrems del cap i a la creu. La Hall  ( 3 ) té dues peces articulades per un pern curt. Una peça és la canya i l'altra els braços, a l'estil de la Trotman, abatibles en un angle màxim de 40º.
 

 L'àncora Rezón ( 4 ) és més petita, té quatre ungles i no té cep. La Trotman ( 5 ) és una àncora articulada en la que els braços es poden moure en angle amb la canya i les ungles tenen forma còncava amb dos extrems. La Wasteney ( 6 ) és un altre tipus d'àncora articulada.
A les tres fotografies anteriors darrere de les àncores el protagonisme és per a la Grúa Carola ( de color vermell ) que només podeu veure parcialment. Als seus peus podeu observar cinc grans boies de color blanc i negre. Les boies poden ser de suro, fusta, plàstic o metall. El seu cos lleuger és capaç de mantenir-se en un punt determinat assenyalant un perill, la posició d'un objecte, l'entrada d'un port...
M'apropo a la barana per poder-vos mostrar l'espectacular grua de seixanta metres d'alçària i trenta tones de pes construïda a l'empresa Talleres de Erandio S.A l'any 1.957. La grua s'utilitzava en la construcció de grans vaixells.


Fou en el seu moment la grua amb més potència de les fabricades a Espanya. Amb la Carola s'aixecaven, traslladaven i voltejaven els elements  del casc o maquinària que havien fet als tallers per acollar-los al vaixell. La Carola podia aixecar fins a seixanta tones de pes!


Inicialment estava col·locada a la capçalera de la grada de construcció número u de l'antiga drassana Euskalduna, però l'única supervivent de les moltes grues que omplien els molls de la ría de Bilbao fou traslladada a tocar de la Casa de las bombas.
 

La Grúa Carola va funcionar fins al tancament de les drassanes Euskalduna l'any 1.984. Els treballadors de les drassanes van batejar la gran grua amb el nom de Carola, que era una dona jove de  Deusto ( Carol Iglesias )  que cada dia creuava la ría amb un "gasolino" per anar a treballar a la plaça Federico Moyúa. La bellesa d'aquesta dona tenia el cor robat als treballadors que l'esperaven per fer sonar les sirenes de les drassanes al seu pas... Si cliqueu sobre l'enllaç anterior podreu enfilar-vos a la grua i veure a vista d'ocell aquesta zona de Bilbao.
Deixem la Carola per anar, en una propera entrada, fins als dics d'Euskalduna i donar un cop d'ull a algunes de les embarcacions de l'Itsasmuseum Bilbao.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada