dimecres, 4 de febrer del 2009

Costa Brava "100 anys" (2)

Avui volia recomanar ,en el marc del Centenari de la Costa Brava, el llibre editat per l'Ajuntament de Palafrugell. Arxiu Municipal, "El far de Sant Sebastià. 150 anys de vida ( 1.857-2007)", escrit per David Moré Aguirre.
Els que estem enamorats d'aquest racó de món, sabem que pujar al far , és omplir-se de colors, olors, imatges,... A més a més, aquest llibre ens descobreix un ofici ja desaparegut. L'ofici de faroner o torrer de far.


El llibre ens explica que són els fars, qui són els faroners, com era la feina dels faroners i quines obligacions tenien. Quines eren les fonts d'energia emprades , com era la vida al far,..
La tecnologia ha arraconat una feina i una forma de vida que ara podem descobrir en aquest llibre.
Hi ha un apartat divertit on podem llegir les cites recollides al llibre de visites del far de Sant Sebastià.
He triat la del governador civil de Girona l'any 1911 Benito de Endara que podeu llegir a la pàgina 108. Aquesta cita ja la destaca Josep Pla al seu llibre Guia de la Costa Brava de l'any 1948 - tercera edició- a la pàgina 176 ens diu:
"Después de una copiosa y excelente cena con que fué obsequiado en la ermita por sus amigos de Palafrugell el señor Benito de Endara, que a la sazón era gobernador civil liberal de la provincia escribió en el álbum: "La primera vez que vine aquí, lo hice como particular. La segunda, vine de catedrático. La tercera vez vengo de gobernador.¿Vendré la próxima de ministro? ¡Quién sabe! Otros más brutos que yo lo han sido".Estas apreciaciones tan optimistas del señor gobernador fueron poco después divulgadas a través de copias fotográficas que la prensa dió a conocer. Se produjo un pequeño delicioso escándalo y toda España habló durante unos dias del señor Benito y del faró de San Sebastià. La carrera política del señor Benito se acabó definitivamente.
Com sempre ,en Pla, genial.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada