dilluns, 18 de maig del 2009

La Biblioteca del Monestir de Poblet (4).

Poblet ha viscut una història tràgica. Els monestir va ser saquejat i molts llibres es perderen. Però al 1825 la gran majoria d'aquests llibres van tornar a Poblet. No es van acabar aquí les desgràcies de la biblioteca de Poblet. Al 1835 en Jacint Pla, anomenat "Xafarrucs", era comissionat per la intendència de la província de Tarragona. Va dispersar la biblioteca del monestir emportant-se milers de llibres.


La majoria dels manuscrits es van destruir i només una petita part fou traslladada a Tarragona. Ara aquestes joies estan a la Biblioteca Pública de la ciutat. Destaquen un bon nombre de volums de la col·lecció donada al Monestir pell virrei Pere Antoni d'Aragó ( 1611-1690).

Aquest gravat publicat per Alexandre de Laborde representa la biblioteca donada al monestir per Pere Antoni d'Aragó.
Altres llibres restaren dispersats pels pobles veïns del monestir. L'arxiu va sortir del monestir l'any 1822 carregat en vuit carros. Primer va anar a la Biblioteca de la Real Academia de Historia de Madrid i posteriorment al Archivo Histórico Nacional.
Una part molt petita va anar a parar a l'Arxiu de la Corona d'Aragó a Barcelona.
A partir del mes d'agost del 1835 el monestir queda abandonat.


La biblioteca actual està bàsicament al servei de la comunitat de monjos i cobreix les seves necessitats a nivell de Sagrada Escriptura, Monàstica i Teologia. També cal destacar una bona secció de literatura i clàssics. No és una biblioteca especialitzada , i bàsicament serveix per la formació teològica i filosòfica dels joves monjos que comencen la vida monàstica.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada