dimarts, 10 de maig del 2011

Sahaflar Çarsisi, el pati màgic (2).

Recordeu nenes i nens que estàvem descobrint un pati ple de llibreries. La història d'aquest mercat data del segle XV, és un dels mercats més antics d'Istanbul que ocupava el lloc del Chartoprateia, el mercat del llibre i el paper de Bizanci. A finals del segle XVIII, els llibreters van marxar del basar cobert i es van instal·lar en aquest pati.

És el centre per a la venda i distribució de llibres de l'Imperi Otomà i el lloc de reunió dels cercles intel·lectuals i literaris d'Istanbul. Està obert tots els dies excepte els diumenges i festius, però les llibreries més petites obren tots els dies.

Ja vaig dir-vos que al mig del pati, en un petit jardí, hi ha el bust d'Ibrahim Müteferrika, personatge molt important en el món del llibre àrab. Ibrahim va néixer l'any 1.674 a l'actual Romania, mentre estudiava teologia el van portar a Istanbul com esclau.

Va continuar estudiant i es va convertir a l'Islam. Amb el seu esforç va arribar a müteferrika ( Missatger dels Visirs ) . Dominava diferents llengües, i quan hi havia reunions amb representants de governs estrangers, ell era el traductor.

Va ser un famós editor, diplomàtic, astrònom, historiador, erudit islàmic i sociòleg. La tenacitat per convèncer al Gran Visir i al Gran Muffi, va suposar que el Califa Otomà l'autoritzés a donar un pas de gegant en el món del llibre àrab.
Molt aviat, a la darrera entrada sobre Sahaflar Çarsisi sabrem quina va ser aquesta gran aportació.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada