dissabte, 27 d’agost del 2011

Sortir del pi...

Passejar per Tordesillas, a la vora del Duero, ens ajuda a recordar fets històrics molt importants. Avui us parlaré d'un pi de més de 500 anys, mort a conseqüència del canvi climàtic, que va viure als cims del Urbión en el naixement del riu Duero. Aquest pi va "viatjar" des de la Casa del Cordón a Burgos, on va morir Felipe "el Hermoso" , fins a Tordesillas per l'Arlanza, l'Esgueva i el Duero seguint els tres itineraris de "La locura de Amor" de la Reina Juana.
A la fotografia podeu veure l'interior de la Casa Cordón on els Reis Catòlics van rebre el 23 d'abril del 1.497 a Cristobal Colón a la tornada del seu segon viatge al Nou Món i li van confirmar tots els seus privilegis.
Amb aquest majestuós pi l'escultor Humberto Abad ha representat la torrassa de la presó física i mental de Tordesillas en la que la reina Juana I de Castilla va estar tancada 46 anys.
Però qui era Juana I de Castilla, coneguda popularment com a Juana la loca? La tercera filla dels Reis Catòlics era una dona molt culta, als 15 anys llegia i parlava castellà, francès i llatí. Per raons d'estat la van casar amb l'únic fill de l'emperador alemany Maximilià.
Felipe " el Hermoso" i Juana I de Castilla es van agradar i es van casar molt enamorats. Però les coses es van espatllar perquè Felipe va fer fora a les persones que formaven part del seguici de Juana I , a més a més, era infidel. Malgrat la gelosia i els enfrontaments, tingueren sis fills.
Al 1.504 va morir Isabel la Católica i Juana va ser proclamada reina de Castilla. Va ser obligada a governar amb el seu pare ( Fernando el Católico) i el seu espòs ( Felipe ). L'any 1.506 va morir Felipe el Hermoso i es va declarar a Juana I de Castilla incapaç per a regnar. La van tancar a Tordesillas i deien que estava boja. Les lluites pel poder, el seu fill Carlos I i el seu pare Fernando el Católico la van tancar 46 anys per por a que la gent la reclamés com a reina legítima.
Juana la loca era una dona intel·ligent que va ser utilitzada per reis i nobles en les seves disputes. El seu estat mental és un enigma.
Juana estava boja, o deien que estava boja?....
Però nenes i nens, a Tordesillas a més a més d'aquesta història trista, es va signar un document molt important. Algú sap de quin document parlo?
Molt aviat al blog de la biblioteca el descobrirem.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada