divendres, 28 de setembre del 2012

Un dels llibres de la noia a la finestra.

Del 21 de novembre fins al 25 de març al Centre Georges Pompidou de Paris es podrà veure una gran retrospectiva del pintor Salvador Dalí ( 1.904 - 1.989 ). Aquesta exposició viatjarà posteriorment al museu Reina Sofia de Madrid i tancarà el periple al Museu Dalí de Florida.
Avui  vull recomanar-vos la lectura del llibre d'Anna Maria Dalí, germana del pintor surrealista, "Salvador Dalí vist per la seva germana". Molts coneixeu l'obra " Noia a la finestra" que va pintar Dalí l'any 1.925. Aquest és un dels quadres en els que la model era la seva germana Anna Maria.

Font: Fundació Gala - Salvador Dalí.

L'Anna Maria es va decidir a publicar aquestes memòries d'infància i joventut com a resposta a la publicació del llibre del seu germà " Vida secreta de Salvador Dalí", en el que l'artista renegava de la seva família. "Salvador Dalí vist per la seva germana"   ens convida a descobrir els aspectes més quotidians del seu germà a Figueres i Cadaqués. Amb la lectura constatareu com Dalí actuava de Dalí. L' ésser "diví" resulta que era "humà".

L'any 1.948 marca el començament de l'escriptura del llibre. Salvador Dalí es va emprenyar molt amb la seva germana i orquestrà una campanya contra ella i les seves memòries. Aquest fet implicà moltes dificultats pel llibre i poc ressò. Mireu si estava enfadat el pìntor que en el seu Memoràndum escrigué:

"Fui expulsado de mi familia en 1.930, sin un sola céntimo.
Todo mi triunfo mundial lo he conquistado con la sola ayuda de Dios, la luz del Ampurdán, y la heroica abnegación cotidiana de una mujer sublime, mi esposa Gala.
Famoso, mi familia aceptó la reconciliación, pero mi hermana no ha podido reisitir el especular  materialmente y pseudosentimentalmente   con mi nombre, vendiendo cuadros míos sin mi permiso y dando informaciones absolutamente falsas sobre hechos objetivos de mi vida.
Por lo que no puedo dejar de advertir a coleccionistas y biógrafos.
Firmado Salvador Dalí. - New York Enero de 1.950"
Els dos germans van distanciar-se, malgrat els intents de bons amics intentant una reconciliació, per la resta de les seves vides.
Mariona Seguranyes, historiadora de l'art, és la responsable d'un estudi que precedeix  l'obra d'Anna Maria Dalí.. La seva lectura ens ajuda a comprendre al gran artista tocat per la tramuntana.
M'han emocionat les cartes que Federico Garcia Lorca va escriure des de Granada, després de passar uns dies a terres empordaneses...
Viena Edicions ens permet petits tastets d'intimitat.
Atentament
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada