dilluns, 28 de gener del 2013

Inundarem Berlín de postals.

Ara que la neu ha cobert el nord del nostre país i el vent fred ens recorda que estem al cor de l'hivern, vull proposar-vos un llibre que us gelarà el cor. Moltes vegades ens hem preguntat que feien els alemanys normals mentre Hitler era al poder realitzant les salvatjades que van tacar la història del segle XX.
Rudolf Ditzen ( Hans Fallada ), va escriure en vint-i-quatre dies la novel·la que us recomano.


Sol a Berlín és un homenatge a la decència i a no deixar-se dominar per les situacions adverses per dures que siguin. Primo Levi va dir que aquesta novel·la era el millor llibre que s'hagi escrit mai sobre la resistència antinazi a Alemanya. 
Hans Fallada va inspirar-se  en un expedient de noranta pàgines redactat per la Gestapo de Berlín. Entre els anys 1.940 i 1.942 vivien al nord de Berlín un matrimoni d'uns quaranta anys. Ell era operari en una fàbrica metal·lúrgica i la seva dona va fer de criada molts anys a la ciutat. Aquestes dues persones soles van desafiar al poder nazi.


Rudolf Ditzen ( Hans Fallada ) Font fotografia: Deutschlandradio kultur.

Otto i Elise Hampel eren els noms reals dels protagonistes d'aquesta lluita desigual. En el llibre es transformen en Otto i Anna Quangel. A la pàgina 684 de l'epíleg podem llegir: Fallada descriu al seu article el que més li va interessar sobre el cas Hampel de la manera següent: " Aquest matrimoni Quangel, aquestes dues persones insignificants del nord de Berlín, van iniciar l'any 1940 la seva lluita contra la monstruosa maquinària de l'estat nazi, i es va esdevenir una cosa grotesca: l'elefant es va sentir amenaçat pel ratolí".


Fitxa de la Gestapo d'Elise i Otto Hampel. Font fotografia: milhojas servivios editoriales.

Us preguntareu com dos éssers inofensius van fer tremolar al règim nazi. Cansats de les barbaritats que els toca viure i a partir de la mort d'un dels seus fills a la Guerra, Otto Quangel li proposa a la seva dona Anna, escriure postals denunciant les atrocitats que veuen i viuen diàriament. Aquestes postals les deixaran en diferents  edificis de Berlín perquè la gent les trobi , les llegeixi , reflexioni i deixi de donar suport a Hitler. Després de superar la por inicial, el matrimoni Quangel ho tenen molt clar: Inundarem Berlín de postals.



Postal escrita i deixada en un dels edificis de Berlín pel matrimoni Hampel. Font fotografia: Wikipedia.

Deixeu-vos seduir per Hans Fallada. Edicions de 1.984 ens ofereix la traducció de l'alemany a la nostra llengua de Ramon Monton 
Atentament.
Senyor i.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada