dimecres, 20 de novembre del 2013

Klementinum ( 3 ).

Les entrades del passat mes d'octubre La biblioteca de Strahov ( 1 ) i La biblioteca de Strahov ( 2 ), ens van permetre donar un cop d'ull a les dues sales - Filosofia i Teologia- de la fascinant biblioteca barroca. Recomanava la visita guiada malgrat no poder entrar a la biblioteca, ja que només permeten veure-la des de la porta i fer fotografies sense flaix.
A la biblioteca barroca del Klementinum tampoc podem accedir-hi i la veiem de la porta estant. A diferència de la de Strahov, aquí no podem fer cap fotografia, per això les de la biblioteca d'aquesta entrada no són meves i podreu llegir la font de cadascuna.


 Font fotografia: Czeh Airlines

El primer que ens sorprèn és la penombra que inunda  la biblioteca per protegir les enquadernacions dels llibres. Als prestatges hi ha uns 20.000 llibres, la majoria de teologia.


Font fotografia: a-l-ancien-regine. Rococo Revisited

Molts dels llibres estan escrits en llatí, alemany i italià. El més antic és del segle XVI, quan els jesuïtes van  arribar a Bohèmia. Els lloms dels llibres estan pintats de color blanc per veure'ls millor en la penombra de la biblioteca barroca. Estan classificats per temes i mides, per exemple escriptures sacres : la Santa Escriptura - Bíblia; els llibres més petits dalt del prestatge i els grans a la part baixa.


 Font fotografia: CzechTourism.com

Trobem molts llibres dedicats a l'art de la interpretació ( hermenèutica ). També hi ha la secció de llibres prohibits ( librorum prohibitorum ). Potser recordareu els seguidors del blog la inoblidable descoberta de la biblioteca de Yuso i el seu infiernillo.
Els globus de la biblioteca són celestes i geogràfics. Els geogràfics ens mostren un mon basat en els mapes creats pels missioners jesuïtes.


Font fotografia: imigur.com

La biblioteca van acabar-la l'any 1.722. L'aspecte, disposició dels llibres i les etiquetes dels prestatges no han variat amb el pas dels segles. La decoració del sostre  de Jan Hiebel  simbolitza el pas de la saviesa antiga a la cristiana. Es pot veure com les muses inspiren a la gent. 
Sobre el balcó podem llegir la inscripció "Bibliotheca Nationalis" , secció fundada l'any 1.781 per Karel Rafael Ungar, director de la biblioteca pública. Va començar a classificar els llibres i va crear la tradició del llibre obligatori, per la qual de cada nou llibre editat en txec, cal donar-ne un exemplar a la Biblioteca Nacional.


Baixem definitivament de la torre astronòmica i al sortir, en un dels patis, em diu adéu la placa on es pot llegir: Národní Khihovna  ( Biblioteca Nacional ).
Atentament.
Senyor i


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada