diumenge, 10 de novembre del 2013

La mirada del fotògraf.

En moltes feines la mirada del professional és fonamental. Saber mirar és la clau mestra en les arts com la fotografia, pintura, ensenyament, cinema, medicina... En el camp de la fotografia el mestre de la mirada és Francesc Català-Roca, nascut a Valls l'any 1.922 i mort a Barcelona al 1.998. La fotografia documental a Espanya té un pare, en Francesc.
Fins al 12 de gener del 2.014 a la Sala Picasso del Círculo de Bellas Artes de Madrid, els amants de la fotografia podem veure l'exposició "Català-Roca obras maestras".

El Círculo de Bellas Artes de Madrid ( CBA), és una entitat privada molt compromesa amb el camp de la creació i la difusió cultural. Es va fundar l'any 1.880 amb l'esforç d'un reduït grup d'artistes. Però el CBA el descobrirem en posteriors entrades. Avui ens centrarem en aquesta exposició de visita imprescindible.


Els reportatges fotogràfics de Català-Roca van descriure perfectament Espanya durant trenta anys. Aquesta feinada del gran fotògraf vallenc es conserva en 200.000 negatius magistrals.

  
La seva feina es compara amb la de Robert Doisneau o la de Henri Cartier.Bresson. Els tres van construir un , difícilment superable, retrat del segle XX. Català-Roca va recórrer Espanya deixant testimoni gràfic dels grans canvis que van transformar l'estat.


En aquesta exposició podreu veure 150 de les seves obres més impactants, moltes fetes a la dècada dels 50 del passat segle XX.

Un exemple d'aquests canvis gegantins el podeu assaborir a la fotografia anterior , " Gitanilla", de l'any 1.950 a Montjuïc 
Si voleu descobrir la millor fotografia documental feta a Espanya, fins al 12 de gener del 2.014 teniu una cita al número 42 de la famosa Calle de Alcalá de Madrid.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada