dimarts, 10 de desembre del 2013

Epistolari 1.925 - 1.936

Al mes de setembre del 2.012 recomanava el llibre d'Anna Maria Dalí  "Salvador Dalí vist per la seva germana". Viena Edicions presentava  un parell de mesos abans la reedició del llibre escrit a finals dels 40 del segle passat. Poc temps després una gran retrospectiva del pintor empordanès es presentava al Centre Pompidou de París .Del 21 de novembre al 25 de març del 2.013, van visitar-la gairebé 800.000 persones.
Aquesta retrospectiva formada per unes dues-centes obres ( pintures, escultures, dibuixos,...), ha viatjat al Reina Sofia de Madrid del 27 d'abril al 2 de setembre batent el rècord del museu amb més de 730.000 visites. El periple es tancarà al  The Dalí Museum de Florida.
Si la primera parada de la retrospectiva a París gairebé va coincidir amb la reedició del llibre d'Anna Maria Dalí; en els mesos de  la segona, a Madrid, Editorial Elba ha publicat el llibre " Querido Salvador, Querido Lorquito"  Epistolario 1.925 - 1.936


A final de l'entrada en que recomanava el llibre de la germana del pintor, reconeixia haver-me emocionat amb a lectura de les cartes que Federico García Lorca  va escriure des de Granada després de visitar terres empordaneses.


L'epistolari que ens regalen Víctor Fernández i Rafael Santos Torroella, és imprescindible per descobrir la relació profunda entre el poeta i el pintor. Moltes de les cartes de Federico mostren gran admiració per Catalunya i fascinació pel paisatge.


Salvador Dalí va treballar a la Casa Museu de Portlligat des de 1.930 fins a la mort de Gala l'any 1.982. Aleshores es va instal·lar al Castell de Púbol. Llegint les cartes no es gaire difícil veure com aquest espai va enamorar a Federico.


La relació de Federico García Lorca amb la família Dalí era excel·lent. Aquesta estima es respira en la lectura de moltes cartes.
Recomano llegir el llibre preparats amb dos punts de llibre; un per senyalar la carta que toca llegir, i l'altre les notes corresponents a cada carta - de lectura imprescindible-. Les cartes les gaudireu de la pàgina 40 a la 157 ; i les notes, de la 161 1 la 253.


Cartes plenes de seducció, intel·ligència i emocions. Una lectura per aprofundir en el coneixement dels dos genis i en el procés creatiu.
Atentament.
Senyor i 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada