dimecres, 13 d’agost del 2014

L'ocell del desert...

Ara que ja coneixem els quatre barris de la Ciutat Vella de Jerusalem, deixarem l'entorn urbà per visitar el Parc Nacional de Massada, inclòs l'any 2.001 per la UNESCO a la llista del Patrimoni de la Humanitat. Massada és una fortificació situada en un altiplà de roca a l'extrem oriental del desert de Judea, al costat del Mar Mort.
Però avui no descobrirem aquesta joia de la que ens ocuparem en posteriors entrades, sinó que ens centrarem en un ocell que habita en aquest desert...Abans de parlar d'aquesta au primer viatjarem al passat, concretament a l'Anglaterra del segle XIX. Henry Baker Tristram va ser ordenat sacerdot l'any 1,846. Aquest clergue anglès, fou també explorador i naturalista, estudiós de la Bíblia, geòleg i ornitòleg. Un dels molts viatges que va fer el portà a la zona del Mar Mort on es dedicà a observar la natura, buscar localitats citades a les Sagrades Escriptures i a visitar la fortalesa de Massada. 


Henry Baker Tristram en un dels seus viatges muntat en un ruc.Font fotografia: Wikimedia Commons.

Ell va donar nom a una colla d'aus, per això al nom científic apareix el cognom de l'ornitòleg anglès. Pugem a la magnífica fortificació i podrem veure un d'aquests ocells.


Durant la visita és molt fàcil estar acompanyat per l'Onychognathus tristramii que està molt acostumat als visitants.En qualsevol mur esperen la seva oportunitat i si us veuen menjar alguna cosa, fins i tot us la poden prendre de la mà.


Mireu aquest mascle menjant un "ganchito" que ha pispat a un visitant.A diferència dels nostres estornells, l'Onychognathus tristramii ( estornell de Tristram o estornell irisat ), té una gran part de l'ala de color ataronjat brillant i es por observar quan vola. Quan no vola només veiem una banda estreta d'aquest color.


Aquest ocell viu en paratges rocosos d'Israel, Jordània i part d'Aràbia Saudita. Menja insectes, fruits i baines.Fa el niu en les cavitats de les parets rocalloses. El mascle és negre i la femella grisa.


En aquest palau-fortalesa construït per Herodes, rei de Judea, és fàcil observar-los. Petits grups d'estornells de Tristram, també coneguts popularment com estornell irisat, trenquen el silenci infinit amb els seus crits...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada