divendres, 29 d’agost del 2014

Un cop d'ull a la Sala Temàtica ( 7 ).

Avui us ensenyaré dues eines de petit format: una trepadora  i una grapadora. Parlo de dues màquines del segle XIX dels anys 1.882 - 1.883. La trepadora és una Hogenforst fabricada a Leipzig ( Alemanya). Serveix per fer forats als blocs de paper per poder arrencar fàcilment talons, factures,...


A la grapadora que veieu a la propera fotografia cal posar una grapa cada vegada que l'operari vol grapar.


Al vídeo en Dionís ens presenta aquestes petites màquines centenàries que encara avui funcionen perfectament...


Ara no mostraré més màquines sinó que explicaré una de les feines del món de la tipografia. El caixista és l'operari que compon o confecciona motlles tipogràfics. Evidentment, després de fer-ho cal tornar cada tipus mòbil ( cada lletra ), al lloc que li correspon de la caixa tipogràfica sense equivocar-se...


Fer-ho amb seguretat com veureu que ho fa en Dionís, requereix molts anys d'experiència. Coneix a la perfecció la distribució de la caixa tipogràfica.


A la Sala Temàtica de la Diputació tenim moltes caixes tipogràfiques que corresponen a molts tipus de lletra, però una és molt especial, gairebé única al nostre país. Parlo de la caixa tipogràfica d'àrab.


Obriu be els ulls i no perdeu detall del vídeo que mostra detalladament aquesta joia. Fins i tot hi ha el punxó i matriu de signe de puntuació Naskhi Fina - cos 12.


A la propera entrada acabarem aquesta visita virtual a la Sala Temàtica i en Dionís ens farà l'últim regal...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada