La part final d'un riu que està afectada per les marees s'anomena estuari. Aquests hàbitats suporten moltes amenaces, una d'elles és la proliferació d'espècies de flora exòtica invasora. Urdaibai és l'estuari millor conservat de la costa basca i és l'única Reserva de la Biosfera del País Basc.
El Centre de Biodiversitat d'Euskadi ( Euskadiko Biodibertsitate Zentroa ) situat a la carretera Bermeo- Gernika, al barri de San Bartolomé 34 de Busturiko ( Bizkaia ), gestionat per Ihobe, Societat Pública de Gestió Ambiental; ens permet conèixer aquest estuari. Caminant entre murs entrem al centre que pretén difondre i valorar la diversitat biològica, els beneficis que ens aporta i el que suposa l'extinció d'espècies.
La proposta ens convida a tocar, mirar i pensar. Només entrar un gran cub amb moltes fotografies i diferents col·leccions ( plantes, insectes, bolets, ocells,...) ens fa reflexionar sobre la sort que tenim els humans amb la gran diversitat que ens envolta.
L'objectiu principal és informar als visitants del concepte de diversitat biològica i , de manera interactiva i dinàmica, s'intenta apropar a les persones al seu coneixement; anant de lo general fins arribar a lo concret, la descoberta d'Urdaibai.
Domina la part visual i manipulativa. També podem aprofundir en el coneixement teòric d'aquesta Reserva de la Biosfera seguint les diferents pantalles que trobem a l'àrea expositiva permanent, que ens mostren la gran varietat d'ecosistemes que podem trobar-hi.
Sortim de la planta baixa per anar a la torre on observarem mitjançant ulleres de llarga vista i binoculars, els detalls d'aquest impressionant estuari. Camí de l'ascensor que ens enfilarà a la torre, els plafons ens informen del gran perill que suposa per als nostres hàbitats la colonització d'espècies exòtiques.
Si seguiu el blog podreu pujar virtualment a la Torre de Maradiaga i observar la Reserva d'Urdaibai.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada