dilluns, 15 de desembre del 2014

Árabes danzantes.

A finals de setembre recomanava a l'entrada "Fullejant Sonata a Kreutzer de Lleó Tolstoi" el llibre de Sayed Kashua "Segona persona del singular", un relat sense complexos de la societat israeliana. Aquest escriptor araboisraelià sorprèn als dos pobles. Un palestí que escriu en hebreu i guanya el premi Bernstein 2.011 al millor narrador en hebreu menor de 50 anys, deixa a tothom descol·locat. L'escriptor és l'únic àrab que tenia la seva pròpia sèrie a la televisió israeliana. Utilitzo el passat, tenia, perquè l'últim episodi bèl·lic a Gaza ha fet prendre una decisió contundent a Sayed Kashua, marxar de la seva estimada Jerusalem on vivia amb la seva família i tenia un estatus difícil d'aconseguir per a un palestí. Va Illinois, als Estats Units, per fer classes i diu que canviarà l'hebreu amb el que escrivia fins ara per l'anglès. Una llàstima perquè penso que era capaç d'escriure i descriure magistralment sobre les virtuts i els defectes de les dues cultures. Estic convençut que enamorats de la lectura israelians i palestins s'han emocionat amb els seus llibres... 
Si en aquella entrada recomanava la seva tercera novel·la, avui us recomano la primera d'aquest escriptor que pertany a una família palestina, parla àrab, té passaport israelià i escrivia fins ara en hebreu. Amb "Árabes danzantes" va guanyar el Premi Grinzane Cavour del 2.004 al millor escriptor novell. 


Publicada l'any 2.002 i traduïda al castellà per Ana Mª Bejaramo l'any 2.006, ens explica la història d'un jove araboisraelià  nascut a Galilea a mitjans dels anys setanta del segle passat. La novel·la editada per Tropismos explica el trencament d'un somni d'aquest jove. La seva infància està marcada pel seu pare, antic militant comunista que va estar a la presó per defensar la causa palestina, el seu avi heroi i màrtir, i la seva àvia que l'educa en les tradicions. Però tot canvia quan gràcies al seu expedient acadèmic l'accepten en una exclusiva escola israeliana.


Font fotografia: Aviran Valdman / The Tower
Si teniu una estoneta entreu a l'enllaç anterior i descobrireu una colla de fotografies de l'Aviran que us ajudaran a conèixer millor aquesta complexa zona del món.

Tot sembla anar-li força bé, fins i tot té una núvia jueva. Però el somni s'acaba quan la família d'ella s'oposa radicalment a que la seva filla es relacioni amb un àrab. El nostre protagonista entra en una caiguda lliure en la que la depressió el fa fracassar en els estudis. D'adult s'instal·la a la perifèria de Jerusalem i es casa amb una dóna àrab a la que no estima. La seva vida és un guirigall i es divideix en ser plenament ciutadà israelià o aprofundir en les seves arrels àrabs.
Sayed  Kashua mentre ens explica aquesta història retrata magistralment les dues societats, els seus valors i les seves frustracions...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada