dilluns, 20 d’abril del 2015

Passejant per la Via Umberto I

La segona ciutat de Sicília, Catània, d'uns 300.000 habitants i sempre observada per l'atenta mirada del volcà Etna, té una història fascinant. L'antiga Katane fou fundada pels grecs l'any 729 abans de Crist. Romans, normands, bizantins, àrabs, la Corona d'Aragó,... l'han conquerida i transformada en una joia pels amants de la història. Per exemple, de la conquesta de l'any 263 quan fou declarada colònia romana , encara podem gaudir del seu amfiteatre, que podria ser d'origen grec!


Els desastres naturals han trinxat Catània, que fins a set vegades ha patit les erupcions del volcà Etna. Penseu que l'any 1.669 la lava sepultà part de la ciutat. Els terratrèmols també l'han arrasat , com el del 1.693 que implicà la seva gairebé total reconstrucció. La Catània per la que avui podeu passejar és una ciutat barroca, declarada l'any 2.002 per la UNESCO Patrimoni Històric de la Humanitat. Els dies clars, caminar per la Via Etnea és emocionant perquè veus la figura del volcà a l'horitzó...


Molt a prop de l'amfiteatre romà ( Piazza Stesicoro ), deixem la Via Etnea per anar gaudint de la descoberta per la Via Umberto I.


Les cases i botigues que trobareu fan que passejar-hi sigui molt agradable. L'edifici rehabilitat del Teatro Diana ens convida a entrar-hi, però ja no és un teatre...


Paul Lanzerotti fou l'arquitecte d'aquest teatre de varietats i cinema inaugurat el dia de Sant Esteve ( 26 de desembre ) del 1.926.


El 13 d'octubre del 2.011 tornà a obrir les portes com a Llibreria Mondadori, en la que podeu remenar i triar entre una selecció de 30.000 títols, la majoria en italià evidentment, però també hi ha espai per a les altres llengües.


Tots els gèneres literaris descansen a les seves prestatgeries. Podeu trobar-hi moltes publicacions sobre Sicília. A més a més dels llibres hi ha una colla de productes multimèdia, jocs educatius, productes de papereria, cartells, impressions...

   
Aquesta llibreria té un calendari de presentacions de llibres, exposicions, tallers, performances , lectures, concerts... que omplen de vida l'edifici de la Via Umberto I.


Surto de la llibreria per anar a sopar, xalar amb un gelat italià i descansar. Demà m'espera la visita al mercat de la Pescheria, un dels més interessants de Sicília, que visitarem virtualment en una propera entrada.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada