dilluns, 13 d’abril del 2015

Tocar sense tocar?

Els últims dies d'hivern gaudim a la nostra ciutat d'una proposta engrescadora: El Festival Músiques Disperses ( Mud ). La darrera edició celebrada del 12 al 15 de març passat ens presentà l'últim dia al grup Sonido Gallo Negro. Sempre és un luxe fer descobertes al Cafè del Teatre, però he de dir-vos que aquesta vegada els músics mexicans van deixar-me bocabadat.


Va ser l'únic concert a l'Estat espanyol i el capvespre lleidatà s'omplí dels sons de la cúmbia peruana,  gairebé hipnòtica , pel meu gust a un volum excessiu. La gent de Sonido Gallo Negro ens sorprengué  des de la primera peça en la que els components del grup portaven una estranya màscara... Uns músics tocaven les guitarres elèctriques, altres s'encarregaven de la magnífica percussió o de l'orgue Farfisa. Però el personatge situat més a l'esquerra de l'escenari era sorprenent; feia dibuixos a l'ordinador que apareixien a la pantalla situada darrere del grup i tocava un instrument sense tocar-lo, només apropant-hi les mans...


Aquest estrany instrument és un invent del físic rus Lev Termen Serguéyevich que es presentava amb el nom de León Theremin. A més a més de la passió per la física, era un enamorat de l'electrònica i la música. Tocava el violoncel i buscava un instrument amb els mateixos registres que sonés sense tocar-lo... L'any 1.919 ca crear el Theremin. Al proper vídeo podeu veure a León Theremin "tocant" el seu instrument.
Veure el moviment de les mans del músic a prop de les antenes del theremin per fer-lo sonar sembla màgia, però la realitat és que aquest moviment de les mans dins i fora del camp electromagnètic produït  per una freqüència de ràdio oscil·lant, provoca canvis de freqüència que es tradueixen en sons. Aquest instrument està format per un circuit de to, un de volum i una caixa amb dues antenes. A la propera fotografia podeu veure al músic de l'esquerra amb el seu theremin.  


L'antena del to és la de l'esquerra, recta i vertical; que a la fotografia es pot veure al cap del membre de Sonido Gallo Negro. Com més a prop d'aquesta antena té la mà el músic, més agut és el so que es produeix. L'antena de volum és la de la dreta, horitzontal i en forma de bucle; que a la fotografia podeu veure davant de la pantalla de l'ordinador.Com més a prop està la mà d'aquesta antena, més baix és el so. La caixa u oscil·lador és la que fixa les ones mitjançant una freqüència estàtica.
El theremin, un instrument màgic.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada