dissabte, 6 de juny del 2015

La fred...

Al juliol del 2.014 la premsa anunciava que tres diaris personals inèdits de Josep  Pla, trobats a l'arxiu de l'escriptor empordanès, es publicarien al novembre. Jordi Cornudella, editor del Grup 62 afirmava: "Aquests escrits inèdits són un autoretrat personal de l'autor, punyent i revelador, escrit amb estil telegràfic i despullat però agudíssim; sovint, pròxim a l'aforisme". Xavier Pla, director de la Càtedra Josep Pla de la Universitat de Girona és el responsable del llibre " La vida lenta. Notes per a tres diaris ( 1.956, 1.957, 1.964)" editat per Destino a finals del passat novembre. La descripció de la vida quotidiana del geni empordanès combina les llargues estades al Mas Pla de Llofriu amb els seus viatges; i retrata un període especialment gris de la nostra història més propera.


A la  fotografia de la coberta, de Jonhn Langdon-Davie,  podeu veure  Josep Pla a la porta de seu mas l'any 1.951. Aquestes curtes reflexions diàries estan escrites em tres quadernets. El de 1.956 és un almanac de fotografies que li va regalar un amic publicat per l'editorial Beringer & Pampaluchi de Zuric. Si el primer quadernet  el va omplir, al de l'any següent, 1.957, només va escriure des del primer dia de gener fins al 22 de febrer i del 21 al 28 de desembre. Aquest segon quadern és una agenda-calendari Venice. Les reflexions del 1.964 les escrigué en una petita agenda de butxaca portuguesa.
Com que les seves anotacions estan escrites en espais molt reduïts, sense marges i per sobre del calendari imprès a les agendes, és difícil en algun moment la seva comprensió. Hi ha algunes paraules que no s'han pogut desxifrar i el llibre les recull amb els signes [?].
Només començar la lectura del primer diari em va sorprendre la feminització del fred. El dia 8 de gener de 1.956 explica: "... a l'interior de les cases hi ha una fred alambicada...". Tres dies després escriu: " El dia ha estat assolellat, humit, dolç, nefast. Augment de la fred en els interiors..." . Aquest tractament del fred en femení no sé si és propi de les terres gironines.
Els diaris expliquen que Josep Pla passava gran part del temps al Mas de Llofriu, però sovint anava al restaurant Reig de Palafrugell per trobar-se amb els seus amics. Quan baixava a Barcelona visitava a Josep Maria Cruzet que aquells anys li editava a Selecta la seva primera obra completa; i a Josep Vergés editor de la revista i l'editorial Destino que a partir del 1.966 s'ocupà d'editar la seva obra completa definitiva en 46 volums.
Les explicacions de finals del 1.957 expliquen una part del viatge en vaixell per diferents països d'Amèrica del Sud on descobrireu  a l'Aurora Perea Mené que fou molt important per Pla. Havien viscut junts a l'Escala des de, com a mínim, l'any 1.943 fins al 1.948, any que ella va emigrar a l'Argentina. A La vida lenta Pla es refereix a ella com a A.
Si sou uns enamorats de l'Empordanet i de Josep Pla, La vida lenta és una lectura imprescindible.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada