dimarts, 28 de juliol del 2015

Cataluña.

Després de buscar durant força temps a Uniliber ( l'associació professional de llibreters de llibre antic, exhaurit, usat o descatalogat ), o a la llibreria antiquària lleidatana dedicada al llibre antic El genet blau, ja pensava que no trobaria el llibre que cercava. O era molt car, o el seu estat de conservació era dolent. Em quedava una oportunitat, parlar amb el Josep Mayos, responsable de la parada de llibres més digna i cuidada que podem trobar tots els diumenges de nou a dues de la tarda a la Rambla de Ferran. Sorpresa, ràpidament em digué que li semblava que el tenia al magatzem. Li vaig donar el meu correu electrònic i als pocs dies em confirmà que el tenia. No m'ho podia creure, i per això en un altre correu li adjuntava fotografies del llibre i la coberta. La resposta tornà a ser afirmativa i quedàrem el diumenge per recollir-lo...


Increïble, tenia a les mans una primera edició, datada al 1.961, del volum Cataluña de José Pla d'Ediciones Destino. Aquesta editorial publicà entre 1.943 i 1.977 una col·lecció de setze guies de diverses regions i ciutats d'Espanya. La col·lecció Guías de España  fou un tipus de publicació entre els llibres de viatges i les guies turístiques que no s'ha valorat com mereix. 
Després de donar-li un cop d'ull i veure el seu bon estat, vaig pagar al Josep el preu acordat. A la seva parada els llibres mai es veuen amuntegats ni estan atrotinats, al contrari, gràcies a ell viuen una segona vida i es mostren orgullosos al possible client. A la propera fotografia el podeu veure xerrant amb un aficionat al llibre vell. 


La qualitat dels llibres d'aquesta col·lecció és evident : molt ben editats, amb fotografies de bons fotògrafs d'aquella època,  i amb escriptors de gran nivell com Josep Pa, Pío Baroja, Joan Fuster, Dionisio Ridruejo, Ramon Gómez de la Serna, ... El fet de coincidir el temps en que es van publicar las Guías de España amb el franquisme fa que tinguem a les mans un document històric i cultural interessant. En el cas del llibre de Josep Pla, moltes de les fotografies són de Francesc Català Roca, com la propera en la que podeu veure l'arc del pont de la nostra ciutat fa més de cinquanta anys.


Els llibres, a més a més de la sobrecoberta i de moltes fotografies , tenen mapes desplegables que queden molt lluny de la tecnologia actual que utilitzem per orientar-nos...


Les descripcions que fa en Pla del nostre petit país són magnífiques. Un gran viatger i escriptor com ell ens regala 597 pàgines per descobrir. Ell també fou l'encarregat d'escriure dos llibres més de la col·lecció: "Guía de la Costa Brava" i " Guía de Mallorca, Menorca e Ibiza".
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada