divendres, 10 de juliol del 2015

Entre mantes i edredons...

Dory Sontheimer Heilbruner va néixer a Barcelona l'any 1.946. La mort de la seva mare l'octubre del 2.002 li comportà la dura feina d'endreçar la casa. No podia imaginar-se el que hi havia a l'altell de la seva habitació de soltera. Entre mantes i edredons trobà set caixes que li canviaren la vida.
Dory sempre havia sabut que els seus pares eren d'origen alemany. Anava a l'escola catòlica i alemanya de Sarrià i a casa parlaven alemany. Al fer els divuit anys la seva mare li explicà les arrels jueves de la família.
Obrir les set caixes, llegir i rellegir la documentació que contenien i les posteriors recerques li van deixar molt clar el perquè no tenia avis ni cosins. Aquest dubte sempre l'havia inquietat, però quan ho preguntava als pares, la resposta telegràfica era que havien mort a la guerra. Amb aquesta lacònica informació s'acabava sempre la conversa...
El secret amagat a les set caixes era que més de trenta familiars de la Dory havien patit la diàspora i el patiment per morir finalment als camps d'extermini nazis. Aquesta farmacèutica barcelonina d'origen alemany i jueu va decidir explicar la duríssima història familiar escrivint el llibre " Les set caixes", editat per Angle Editorial el novembre passat.


La primera carpeta que trobà fou la de la tieta Dora, germana del seu pare. Un telegrama escrit a Tel Aviv comunicava la seva mort en un bombardeig de l'aviació feixista italiana al setembre del 1.940. La Dory no sabia que tenia una tieta de nom Dora fins que obrí aquella carpeta... L'allau de noms desconeguts gairebé la feu desistir de la idea inicial d'investigar a fons el contingut de les caixes. 
En la recerca dels seus orígens ha viatjat a Praga, Tel Aviv, Londres, Estats Units i Mont-real; on molt emocionada ha pogut abraçar familiars que no coneixia. La por és la responsable del silenci dels pares de la Dory sobre l'horror viscut per la seva família.
Al proper vídeo corresponent al capítol 125 del programa Via llibre podeu escoltar la Dory Sontheimer presentant el seu llibre des del minut dotze fins al vint.
Les set caixes ens ajuden a reflexionar sobre un dels episodis més foscos del segle XX.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada